eur:
387.73
usd:
357.75
bux:
68180.99
2024. május 17. péntek Paszkál

Horn Gábor: "Miért nem azt mondtam, mindannyian menjünk..."

Vasárnapi elszólása stílusát sajnálja, a tartalmát azonban fenntartja Horn Gábor liberális ügyvivő, aki a népszavazás éjszakáján az SZDSZ budapesti kampánysátrában a Hír Televízió kamerája előtt trágár szavakkal mondta el véleményét arról, hogy valójában miről döntöttek a szavazók. A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára nem látja szükségesnek Horváth Ágnes egészségügyi miniszter leváltását. A szabad demokrata politikus szerint a koalíció nincs válságban, a reformokat pedig folytatni kell.

Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő sajnálja vasárnapi elszólása stílusát, tartalmát azonban fenntartja. A liberális politikus szerint bár van olyan szocialista képviselő, aki még nem békélt meg vele, de akikkel együtt dolgozik, azok nem is rá haragudtak.

"Nyilván ez nem volt egy szerencsés elszólás" - ismerte be Horn Gábor, aki ugyanakkor azt is leszögezte, hogy bár magánbeszélgetésben hangzott el, nem szeretné az azt rögzítő televíziós társaságit hibáztatni. "Semmi rossz érzés nincsen bennem irántuk" - tette hozzá a liberális politikus.

"Ebben a baráti társaságban én a sajátjaim között álltam és beszélgettem, kommentáltam a miniszterelnöki értékelést. Gyurcsány Ferenc éppen azt mondta, hogy 300 forintról van szó, de én meg voltam (és ma is meg vagyok) arról győződve, hogy a népszavazás nem erről szólt. Az, hogy az igenek nagy többségben voltak, az erről szólt, de a nagyon magas részvétel nem. Tudnunk kell, hogy az egy velünk szemben megfogalmazott kritika, protestszavazat" - mondta az SZDSZ ügyvivője.

Miért nem mindannyian?

"A szocialisták egy dolgot hánytorgathatnának fel nekem és az jogos is lenne, hogy miért nem azt mondtam, mindannyian menjünk...Én azt mondtam, hogy ez a miniszterelnök úrnak egy jelzés - ezt természetesen sokkal csúnyábban mondtam és ezért elnézést kérek, mert helytelen, ha egy politikus így beszél" - fogalmazott Horn Gábor.
"Akkor már két hónapja dolgoztunk ezen a kampányon éjjel-nappal, hulla fáradt voltam. Aznap már adtam 35 interjút, és kicsit felszabadultan az ember talán lazábban fogalmaz. Ez a népszavazás a kormány tevékenységéről, a bizalmi tőke hiányáról szól és ezzel nekünk valamit kezdenünk kell" - hangsúlyozta a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára.

Horváth Ágnes heroikus munkát végez

Horn Gábor nem látja szükségesnek Horváth Ágnes egészségügyi miniszter leváltását a párt népszavazási veresége után. A szabad demokrata ügyvivő szerint a koalíció nincs válságban, a reformokat pedig folytatni kell.

"Horváth Ágnes heroikus küzdelemben készítette, készíti elő immár harmadik éve ezt a reformot. Nem lehet az egészségügyi tárcán elverni a port, mert ez nem erről szól. Nem hiszem, hogy egy minisztercsere egy ilyen helyzetben segítene" - mondta a liberális ügyvivő.

"Az segít, ha megállunk egy pillanatra, változtatunk bizonyos dolgokon és csináljuk tovább. Ennek is fontos üzenete van. Nem azt akarjuk, hogy elgyávulva beismerjük, nem kell Magyarországon semmit csinálni" - hangsúlyozta Horn Gábor.

"Mindenféle ember" az MSZP-ben

A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára úgy vélte: ma már sokkal többen tudják Magyarországon, hogy az egészségügyben változásra van szükség, mint egy-két évvel ezelőtt.

Horn Gábor szerint egy MSZP méretű néppártban "mindenféle ember van", köztük sok olyan politikus is, aki szerint a reformok útján végig kell menni. "Ilyen például a miniszterelnök" - vélekedett a szabad demokrata politikus.

"Komoly dolog, ami vasárnap történt, ezt nem szabad letagadni, de válságba nem került tőle sem az ország, sem a koalíció. Szembe kell nézni azzal, hogy kell-e és hogyan mást csinálni, de csinálni kell tovább. Én látom az elszántságot az MSZP-s kormánytagoknál és a párt vezetőinél" - mondta Horn Gábor.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×