INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Előzetesben marad Zuschlag János

InfoRádió / MTI
Meghosszabbította Zuschlag János előzetes letartóztatását a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványára csütörtökön a Szegedi Városi Bíróság.

A zárt ajtók mögött zajlott ülést követően a bíróság határozatáról Kádár Gábor, a Szegedi Városi Bíróság elnökhelyettese elmondta: a gyanúsított előzetes letartóztatását május 21-éig rendelték el.

A Szegedi Városi Bíróság szerint a kényszerintézkedésre azért van szükség, mert szabadlábra helyezése esetén alappal lehet tartani Zuschlag János szökésétől, elrejtőzésétől. Emellett az is előfordulhat, hogy meghiúsítani törekedne a büntetőeljárás sikerét.

Az MSZP volt országgyűlési képviselőjét, a kiskunhalasi pártszervezet korábbi elnökét, az MSZP megyei szervezetének volt ügyvezető elnökét - társaival együtt - a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsítja, társadalmi szervezetek költségvetési támogatásainak szabálytalan felhasználása miatt.

Zuschlag János ügyében a nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, melynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt.

A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok mintegy 75 millió forint pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni.

Az ügynek 16 gyanúsítottja van, közülük Zuschlag János mellett Katus Ferenc, az MSZP Bács-Kiskun megyei közgyűlési frakciójának volt tagja is előzetes letartóztatásban van. A harmadik letartóztatottat, Lados Istvánt, a kecskeméti ügyész indítványának megfelelően, a szegedi nyomozási bíró házi őrizetbe vette. A bíróság jogerős határozatának indokolása szerint Lados István az eljárás során önmagára nézve teljes körű beismerő, társaira nézve terhelő vallomást tett.

A címlapról ajánljuk