eur:
387.3
usd:
357.03
bux:
68049.75
2024. május 17. péntek Paszkál

Több méterrel emelkedett meg a Tisza és a Bodrog vízszintje

Nem közlekedik a komp Tiszacsenge és Ároktő között, mert jelentősen megemelkedett a vízszint. Az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője szerint bár az utóbbi időben sok csapadék esett és jelentősen megemelkedett a vízszint, ennek ellenére sem a Tiszán, sem pedig a Bodrogon nem rendeltek el elsőfokú készültséget.

A Tisza és Bodrog külföldi vízgyűjtő területén a múlt héten jelentős mennyiségű csapadék hullott, aminek hatására méteres nagyságú árhullámok indultak el mindkét folyón - mondta az InfoRádiónak az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője.

Csont Csaba hozzátette: a két folyó Tokajnál folyik össze, és ott már az együttes vízhozamban jelentősebb a vízszintemelkedés.

A szóvivő kiemelte: az elmúlt időszakban a folyók vízállása alacsony volt, így a méteres vízszintemelkedések hatására sem kellett elsőfokú készültséget elrendelni.

A Felső-Tiszán kialakult kisebb árhullámok Tiszabecsnél tetőznek, ennek hatására Vásárosnamény és Tokaj között további vízszintemelkedés várható - fejtette ki Csont Csaba

A mostani árhullám utánpótlás nélkül vonul le, de azt még nem lehet megjósolni, hogy a következő napokban, hetekben lehulló csapapék mekkora áradást okoz - közölte.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×