INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Szonda Ipsos: érvényes lehet a népszavazás

Infostart / InfoRádió
Nagy valószínűséggel érvényes és eredményes lesz a vasárnapi népszavazás - derül ki a Szonda Ipsos felmérésből. Závecz Tibor kutatási igazgató az InfoRádiónak elmondta: a részvételi arány a kutatás alapján 50 százalék körüli lesz, ez a kutatók szerint azt jelenti, hogy a szavazóképes korúak körülbelül 40 százaléka megy majd el voksolni. A Szonda Ipsos kutatásából kiderül, hogy valószínűleg meglesz az eredményességhez szükséges igen szavazat mindhárom kérdésben.

A Szonda Ipsos által megkérdezettek fele úgy nyilatkozott, hogy biztosan elmegy szavazni, a tapasztalatok szerint azonban a válaszadók ilyenkor kulturális nyomás hatására válaszolnak így, végül mégsem voksol mindegyikük - mondta az InfoRádiónak a cég kutatási igazgatója. Závecz Tibor hozzátette: közel 40 százalékos részvételre lehet számítani.

A közvélemény-kutatás szerint az igenek lesznek többségben; a referendum érvényessége attól függ, hogy 2 milliónál többen tesznek-e ikszet az igen válasz alá - közölte Závecz Tibor.

A szocialisták szimpatizánsai megosztottak a népszavazás kérdésében: 50 százalékuk nem akar szavazni, másik felük pedig kétharmad-egyharmad arányban nemmel szavazna. A Fidesz-szavazók háromnegyede mondta azt, hogy elmegy voksolni, és három igennel szavaz majd - fűzte hozzá a Szonda Ipsos közvélemény-kutató kutatási igazgatója.

A közvéleménynek töredéke, mindössze háromtized része véli úgy, hogy a kormánynak az igenek elsöprő győzelme esetén mennie kell. 50 százalékuk szerint ebben az esetben erre nincs szükség, de el kell törölni a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat - mondta Závecz Zibor.

Hanganyag: Molnár Anikó


A címlapról ajánljuk