INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Horváth Ágnes: egyre jobb a kórházi menü

InfoRádió / MTI
Az egészségügyi miniszter szerint a tavaly decemberben felemelt normatívának köszönhetően jelentősen javult a kórházi ételek minősége. Horváth Ágnes emlékeztetett, hogy a korábbi 390 forint helyett ma már 550 forintot fordítanak a kórházak egy-egy beteg napi étkeztetésére.

Az egészségügyi miniszter az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal közösen 208 intézményben végzett kérdőíves felmérésre hivatkozva kijelentette: a decemberben megemelt normatívának köszönhetően jelentősen javult a kórházi ételek minősége.

Horváth Ágnes emlékeztetett: a módosítás előtt egy beteg napi étkeztetésére átlagosan 390 forintot fordítottak a kórházak, ez az összeg mára 550 forintra emelkedett.

Az ételek mennyiségéről szólva a miniszter kijelentette, hogy a rendelet megjelenése után minden kórház biztosított a két fő étkezés mellett egy harmadik, kisétkezést is, illetve sok intézmény bevezette a betegek részére a folyamatos folyadékellátást is.

Horváth Ágnes elmondta: a későbbiekben az Egészségbiztosítási Felügyelet folyamatosan fogja ellenőrizi a kórházakat, az ételek minőségéről és mennyiségéről eddig panasz "nem nagyon" érkezett a minisztériumhoz.

Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta: 40-ről 156-ra emelkedett azoknak a kórházaknak a száma, ahol van étkezési munkacsoport és dietetikus állapotfelmérés is.

A Fidesz szerint örvendetes, hogy javult az ellátás a kórházakban, hogy a kormány az étkeztetési normatívát 390 forinttól 550 forintra emelte, de ettől érdemben semmi nem változott az egészségügyben.

Kupper András országgyűlési képviselő szerint e lépéstől a betegekkel továbbra is "bolyongnak" az intézmények között, nem találják a korábban megszokott intézményeiket, a legrosszabb helyzetben élő betegek húsz százaléka a háromszáz forintos vizitdíj miatt nem jut el az orvoshoz.

A Fidesz képviselője közölte: a kormány a konvergenciaprogramban 250 milliárd forintot vont ki az egészségügyből, most pedig az étkeztetés okán fejenként és ágyanként 160 forintot tett vissza.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk