INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Hiába érkezett korán, nem csinálhat nyarat az első fecske

Infostart / InfoRádió
Alig egy hete madarászok már láttak füstifecskét Pesthidegkúton - mondta az InfoRádiónak a Magyar Madártani Egyesület munkatársa. Berényi Zsombor hozzátette: a példány túl korán érkezett, ilyenkor még alig talál magának élelmet, ezért kicsi az esélye annak, hogy életben marad.

A pesthidegkúti vitorlázórepülő-téren madarászok látták az első idei füstifecskét február 28-án - mondta az InfoRádiónak a Magyar Madártani Egyesület munkatársa, aki szerint ez rendkívül korai időpont, hiszen ezek a madarak általában április elején térnek vissza Magyarországra.

Berényi Zsombor hozzátette: nem valószínű, hogy a - minden bizonnyal véletlenül elkóborolt - fecske átvészeli az elkövetkező hidegeket, hiszen ilyenkor még nagyon kevés a táplálék, a repülő rovar.

Folyamatosan érkeznek vissza az országba a vándorló madarak, a szalonkák, bíbicek, cankók, valamint a mezei pacsirta; ezek nincsenek veszélyben, hiszen a földön táplálkoznak, találnak elég ennivalót - közölte a Magyar Madártani Egyesület munkatársa.

A madarak a globális klímaváltozás miatt fordulnak egyre korábban vissza, észak felé. Ezt a folyamatot csak világméretű összefogással, a károsanyag-kibocsátás drasztikus csökkentésével lehetne megfordítani - fűzte hozzá Berényi Zsombor.

Hanganyag: Panulin Ildikó


A címlapról ajánljuk