eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ferge Zsuzsa: A nagycsaládosok egyre szegényebbek

Tovább romlott a szegények helyzete Magyarországon, különösen a sokgyermekes családoké - mondta az InfoRádióban Ferge Zsuzsa szociológus. Az elmúlt évek tehernövekedései ugyanis a nagycsaládosokat jobban sújtották, mint a társadalom többi részét.

Egyre rosszabb helyzetbe kerülnek a nagycsaládosok, kiadásaik ugyanis sokkal nagyobb mértékben emelkednek, mint a társadalom többi részéé.

A családi pótlék és több egyéb szociális juttatás ugyan emelkedett az elmúlt időszakban, méghozzá az általános árindexváltozásnak megfelelően, de Ferge Zsuzsa szerint ez az index nem alkalmazható a nagycsaládosokra vagy az idősekre, mert nem csak azokat a termékeket tartalmazza, amelyekre a szegényebbek költenek.

Mivel a rezsi költsége vagy az élelmiszerek ára az átlagot meghaladó mértékben emelkedett, a szegények fogyasztói kosarának árindexe akár 5 százalékponttal is eltérhet az átlagostól.

A nagycsaládosok nem kapták meg ezek kompenzációját, így egyre több dologról kell lemondaniuk, és egyre súlyosabb adósságba kerülnek - mutatott rá Ferge Zsuzsa.

A szociológus szerint a reformintézkedések kapcsán minden esetben vizsgálni kellene a szegények és a többgyermekes családok szemszögéből is.

Rámutatott arra is: minden olyan helyzetben, amikor emelkedik a szegények és a munkanélküliek száma, a társadalmi indulatok is felerősödnek.

Ferge Zsuzsa a kormány felkérésére egy évvel ezelőtt részt vett a gyermekszegénység elleni program kidolgozásában, amely egy 25 évre szóló stratégia keretében célul tűzte ki, hogy egy generáció alatt csökkenjen a gyermekeket és a nagycsaládosokat sújtó szegénység.

A szociológus most is lát esélyt arra, hogy a kormány figyelembe veszi javaslatait, bár mint mondta, van amikor meghallgatják őket, van amikor nem.

Hanganyag: Molnár Anikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×