eur:
392.8
usd:
365.94
bux:
66845.64
2024. április 26. péntek Ervin

Elemző: csak egy radikális járulékcsökkentés állíthatja meg a munkanélküliség romlását

Az InfoRádió által megkérdezett elemző szerint várhatóan még néhány hónapig romlani fognak a munkanélküliségi adatok. Német Dávid úgy vélte: csakis drasztikus járulékcsökkentéssel lehetne megfordítani a folyamatot. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a munkanélküliségi ráta átlagosan 8,1 százalék volt 2007 november és 2008 január között. Ezzel az adattal a munkanélküliség évtizedes hazai "csúcsot döntött".

Közel tíz éves mélyponton van a munkanélküliségi ráta mértéke - mondta az ING vezető elemzője annak kapcsán, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a munkanélküliségi ráta átlagosan 8,1 százalék volt 2007 november és 2008 január között, 0,6 százalékponttal magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Német Dávid közölte: az adat egyik oka, hogy a 2006-ban kezdett kiigazító csomag részeként 115 ezer fővel csökkent az állami szférában dolgozók száma.

2007 első feléig úgy tűnt, a magánszféra képes felszívni a közszférából elbocsátott embereket, de aztán látszott, hogy egyre kevésbé akarja ezt, és a magánszektorban is csökkent a foglalkoztatottak létszáma - fejtette ki.

Az ING vezető elemzője hangsúlyozta: a munkanélküliségi adatok még tovább romolhatnak márciusban, akár 8,5 százalék is lehet a ráta.

A külső konjunktúrától, a beruházások alakulásától és a magánszféra kapacitásától is függ, hogy mikor áll meg ez a folyamat - emelte ki a szakértő. Hozzátette: a következő hónapokban nem lehet arra számítani, hogy megfordul a negatív folyamat, és nőne a foglalkoztatottság.

Német Dávid szerint csak egy radikális, nagy mértékű járulékcsökkentésnek lehet kedvező hatása hosszú távon. Ugyanakkor ha csak kis mértékben változtatnak az adórendszerben, annak nem lesz hatása a kifehérítés és a tőkevonzó lehetőség szempontjából sem - vélekedett az elemző.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×