eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Schmidt: "A szabadságnak ára van"

A mai nap a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja, annak emlékére, hogy 1947. február 25-én a megszálló szovjet katonai hatóságok jogtalanul letartóztatták, és a Szovjetunióba hurcolták Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, aki nyolc évet töltött fogságban.

Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet katonai hatóságok 1947. február 25-én tartóztatták le szovjetellenes kémkedés és ellenkormány alakításának hamis vádjával, majd 25 évi, a Szovjetunióban letöltendő kényszermunkára ítélték - mondta az InfoRádiónak a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Schmidt Mária hozzátette: ez olyan példátlan sérelme volt a parlamentáris demokráciának, amely után már nem lehetett tovább fenntartani a demokratikus látszatot.

Az Országgyűlés 2000-ben döntött arról, hogy Kovács Béla elhurcolásának napja lesz a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja.

A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint nem volt nehéz elfogadtatni ezt a jogszabályt, hiszen a többség meg volt győződve arról, hogy a magyar társadalom részéről fontos gesztus megemlékezni úgy a kommunizmus, mind a holokauszt áldozatairól.

Ugyancsak lényeges - fogalmazott Schmidt Mária -, hogy a társadalom kifejezésre juttassa: fontosak számára a demokratikus értékek, és az, hogy a múltban történteket nem eltussolni, hanem kibeszélni kell.

Azok a szerencsések, akik már a szabad Magyarországra születtek, történelemként tekintenek a kommunista diktatúrára, ez jó is így - mondta a Terror Háza Múzeum igazgatója.

Az idősebbek feladata az, hogy megtanítsák nekik: a szabadságnak ára van, nagy dolog, hogy most egy demokratikus és szabad országban élhetünk. Azt is tudniuk kell: a magyar társadalom hatalmas áldozatokat hozott, hogy szabadságvágya beteljesülhessen - fűzte hozzá Schmidt Mária.

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×