eur:
388.98
usd:
360.61
bux:
68021.19
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Indul a Magyar Géniusz Program

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv egyik zászlóshajójaként elindul a Magyar Géniusz Program, hogy egyetlen tehetség se vesszen el - mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő a Gábor Dénes Főiskolán tartott konferencián. Ugyanott Sólyom László köztársasági elnök egy kulturális katasztrófa fenyegetéséről beszélt.

A tehetséges fiatal tudósokat támogató Magyar Géniusz Programra az elkövetkezendő 5-6 évben összesen 48 milliárd forint jut a központi költségvetésből. Ebből a pénzből ösztöndíjakat hoznak létre - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács konferenciáján a budapesti Gábor Dénes Főiskolán.

A kormányfő hozzátette, hogy létrehozzák a Nemzeti Kiválóságok Kollégiumát, amely a hajdani népi kollégiumok jó hagyományait viszi tovább. Program indul a külföldön élő fiatal tehetséges magyar tudósok hazacsábítására is.

A konferencián Sólyom László köztársasági elnök általánosságban beszélt a tehetséggondozás fontosságáról, amelyet össznemzeti ügynek nevezett. Kiemelte, hogy a tehetség fejlesztése nem korlátozódhat az adott szakmára, és mit sem ér érzelmi gazdagság nélkül. Az államfő rámutatott, hogy a tehetségek felemelése nélkül a kulturális katasztrófa ugyanúgy elér bennünket, mint a környezet pusztulásának hatásai.

A konferencián Hiller István oktatási és kulturális miniszter a tehetséggondozó programok értékéről beszélt, Demján Sándor, a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke, az Új Comenius Program elindítója pedig a munkaerőpiac igényeihez igazított oktatás támogatását sürgette.

Csermely Péter, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke elmondta, hogy minden régióban úgynevezett tehetségpontokat hoznak létre, és programokat is szerveznek. Õ úgy fogalmazott, hogy a tehetség mára a világ legkeresettebb árucikke lett.

A Fidesz közleményben reagált Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentésére. Cser-Palkovics András, az ellenzéki párt helyettes szóvivője azt írta, hogy a kormányfő szavainak és tetteinek semmi közük sincs egymáshoz. A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc a tehetségek támogatásáról beszél, de közben pedig tehetséges fiatalok százezreitől vette el a továbbtanulás lehetőségét a tandíj bevezetésével.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×