eur:
389.71
usd:
362.71
bux:
68039.71
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gyurcsány: "Nem kereshetünk kibúvókat"

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök adta át a Parlamentben a Szabad Magyarországért Emléklap elnevezésű kitüntetéseket. Köszöntőjében a kormányfő kiemelte: a szabadságot egyetlen eszme sem korlátozhatja.

Tizenhét volt szabadságharcos részesült a Szabad Magyarországért Emléklap elnevezésű kitüntetésben. Ez a kitüntetés azoknak adományozható, akik 1945 és 1956 között a független és demokratikus Magyarország megvalósításáért tevékenykedtek, és emiatt őket három, vagy több évi szabadságvesztésre, illetve halálra ítélték.

Az indoklásban elhangzott: a kitüntetettek a haza szabadságát és függetlenségét a saját személyes szabadságuknál is fontosabbnak tartották.

Utólag senki sem egyenesítheti ki saját nemzete vagy személyes története kacskaringóit, de tisztelheti azokat, aki az egyenes utat választották - fogalmazott köszöntőjében Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök felidézte, hogy az 1940-es évektől néhány vezető politikai és történelmi vaksága miatt Magyarország tévútra tévedt. 1945 után az új rend sokak szabadságának megfosztására és kevesek érdekére épült, de voltak, akik ezt nem tűrték el.

Önök és az önök tette példa, hogy nem kereshetünk kibúvókat, hanem tennünk kell a dolgunkat - fordult a kitüntetettekhez Gyurcsány Ferenc, azt ígérve, hogy a harmadik köztársaság vezetői és polgárai megtanulták a történelem leckéjét: egyetlen eszme sem indokolhatja a szabadság korlátozását.

Szabad Magyarországért Emléklapot kapott Benyák Nándor, néhai Dávid Márton, Fehér László, néha Fürjes Benke Viktor, Garai István, néhai Kálmán Antal, néhai Karácsony Károly, néhai Kiss András, Kis János, néhai Korcz László, Muhr György, Németh László, néhai Soltész Pál, Szentesi Béla, Szűcs Lajos, Fuchs Emil és Nádas Béla.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×