eur:
389.7
usd:
362.76
bux:
68017.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Előzési tilalom kamionosoknak?

Meg kellene tiltani a kamionvezetők számára, hogy járműveikkel egymást előzzék az autópályákon, ezzel ugyanis balesetveszélyt okoznak - véli egy igazságügyi szakértő.

Kulcsár Béla nem engedélyezné, hogy kamionosok egy másik kamiont előzzenek a sztrádán. Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság tagja számításokat is végzett annak bizonyítására, hogyan tartják fel a forgalmat és okoznak balesetveszélyt az előző kamionosok az autópályákon.

A kamionokba kötelező sebességkorlátozó berendezést szerelni, mérettől és tömegtől függően 80 vagy 90 kilométer/órás sebességgel haladhatnak.

Mint azt Kulcsár Béla az InfoRádióban elmondta, ha egy sofőr az előtte, a külső sávban 80-nal haladó kamiont 81-gyel akar megelőzni a belsőben, ez öt percébe kerül, de ha 2 kilométer/órával gyorsabban halad az előzendőnél, az is 2,5 perc. Eddig tartja fel a személyautókat, amelyekkel 130-cal is lehet haladni. Sokszor egyetlen előzés is hatalmas torlódást okozhat a sztrádán.

Hogy az igazságügyi szakértő javaslatának lesz-e foganatja, azt egyelőre nem lehet tudni. Mindenesetre az Országos Balesetmegelőzési Bizottság foglalkozni fog a felvetéssel.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×