eur:
401.33
usd:
365.9
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc

Szorongatja az állam az illegális autóbontókat

Két oldalról szorongatja az állam az illegális autóbontókat. A szakértők szerint ma több mint 60 ezer kocsit a környezetvédelmi előírások megsértésével bontanak szét. Ez több ezer tonnányi nem megfelelően kezelt fémhulladékot, műanyagot, gumit, valamint a földbe vagy a csatornába eresztett 300 tonnányi olajat jelent - írta a Népszabadság. Az illegális autóbontók léte erősíti a feketegazdaságot és a bűnözést is.

Magyarországon kétszáz hivatalos bontó működik és a becslések szerint további ezer illegális. Az új rend kormánybiztosának hivatalában készült munkaanyag azt javasolja, hogy az új gépkocsiknál tegyék kötelezővé az alkatrészenkénti jelölést, mert az azonosító eltávolítása annyira drága, hogy a lopott alkatrész is annyiba kerülne, mint a vadonatúj.

A Magyar Nemzet értesülése szerint, miközben a jelenlegi oktatási kormányzat arról beszél, hogy egyik legfőbb célja a hátrányos helyzetű gyerekek esélyegyenlőségének javítása, a valóságban az oktatási tárca nehezíti meg a szegény sorból származó gyerekek felzárkóztatását. A minisztérium ugyanis szeptember óta egyetlen fillért sem fizetett ki az Útravaló Program keretében meghirdetett és több mint 20 ezer diáknak járó ösztöndíjból. A tárca támogatáskezelő igazgatóságától a lapnak küldött válaszból kiderül, hogy a helyzet még rosszabb: a késés ugyanis már több mint egy évre nyúlik vissza.

Az index.hu számol be arról, hogy amikor a Nap vörös óriás lesz, menthetetlenül elnyeli a Földet, a bolygóra végső pusztulás vár. A ma elfogadott csillagfejlődési elméletek szerint a Naphoz hasonló csillagok, miután magbéli nukleáris üzemanyaguk adott részét elfogyasztották, egy időre vörös óriásokká válnak. A Nap esetében ennek az lesz az eredménye, hogy központi csillagunk kiterjedő légköre az összes belső bolygót elnyeli majd.

Hanganyag: Szabó Zsuza

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×