eur:
387.71
usd:
357.04
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Bauer: A fölösleges, elcsalt költségeket kell megszüntetni

Az InfoRádió által megkérdezett szakértők nem értettek egyet abban, hogy az új egészségbiztosítási rendszer több-biztosítós, vagy csak többpénztáras lesz.

Németh György az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: elfogadja azt, hogy a költségek nőni fognak, és különböző ellenőrző, informatikai apparátusokat kell majd kiépíteni.

Komoly veszélynek tartanám, ha a biztosítók a szolgáltatás oldalán is tulajdonosok lennének - tette hozzá.

Engem megnyugtatna, ha ez a kapcsolat nem jöhetne létre. Attól félek, hogy a biztosítók bizonyos jól fizető szolgáltatásokat kivinnének erre a helyre, és ott realizálnák a profitot - mondta a közgazdász.

Németh György leszögezte: inkább maradjon meg az általános kórházkonstrukció.

Ezt a rendszert tekintsük több-biztosítósnak. Attól, hogy minden feltételt kívülről határoznak meg, ez még biztosító, igaz, klasszikus értelemben vett biztosítási tevékenységet nem végez - mondta Németh György.

Bauer: marad a közös kockázatviselés

A szavakkal való játék mögött valódi különbség van. Azért mondják azt a politikusok, hogy ez nem több biztosító, mert az egyes pénztárak nem a saját ügyfeleik járulékából finanszírozzák a gyógyításukat - vélekedett Bauer Tamás.

A volt szabad demokrata képviselő emlékeztetett: a járulékok egy közös kalapba kerülnek, és abból a biztosító aszerint kap pénzt, hogy milyen ügyfélköre van.

Abszolút igaz, hogy az országos kockázatközösség megmarad. Ezt kiegészíti az, hogy a nagy kockázatú beavatkozásokat is egy központi kasszából fedezik - tette hozzá.

Ilyen értelemben igazuk van, akik azt mondják, hogy ez nem több-biztosítós rendszer - mondta Bauer Tamás.

A közgazdász közölte: azzal egyetért, hogy a magántőkével a profit logikája jön, de azt nem fogadja el, hogy ez baj lenne.

A profit az árbevételek és a költségek különbözete. A profit logikája az, hogy a költségek ne legyenek finanszírozhatatlanul magasak. A kérdés az, hogy a profit elérését válogatás nélküli költségcsökkentéssel érik-e el. A profitérdekeltségű vállalatok általában nem így működnek - jelentette ki.

Bauer Tamás szerint az új rendszerben a működési költségek valóban nagyobbak lesznek, de a fölösleges, elcsalt költségek megszüntetésével sok pénzt meg tud majd takarítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×