eur:
390.67
usd:
366.18
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Horn: Az SZDSZ felveszi a kesztyűt

A SZDSZ felveszi a kesztyűt, és arra buzdítja szavazóit, hogy voksoljanak nemmel a Fidesz által kezdeményezett népszavazáson - mondta Horn Gábor. Az SZDSZ ügyvivője, a népszavazási kampány vezetője kiemelte: körülbelül 50-100 millió forint közötti összeg áll a párt rendelkezésére a népszavazási kampány lebonyolításához.

Az SZDSZ arra buzdítja támogatóit, hogy menjenek el a népszavazásra, és mondjanak nemet a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésére - közölte Horn Gábor.

A kisebbik kormánypárt ügyvivője, a népszavazási kampány vezetője kiemelte: költségvetési kérdésekről szól a népszavazás, így nem is lehetett volna kiírni, de ha már így történt, felveszik a kesztyűt, és megpróbálják meggyőzni az embereket arról, hogy fontos az öngondoskodás, valamint az elvárások megfogalmazása és számon kérhetősége.

Az SZDSZ-nek körülbelül 50-100 millió forint közötti összeg áll a rendelkezésére a népszavazási kampány lebonyolításához, de pontos összeget egyelőre nem tudott mondani Horn Gábor.

Nem, nem, nem

Lakos Imre országgyűlési képviselő szerint az idei év legfontosabb politikai eseménye a reformok elemei ellen kiírt népszavazás. A Fidesz népszavazás mögött álló valódi szándéka a kormánybuktatás, de a politikus véleménye szerint ezt ilyen módon nem lehet végrehajtani.

A tandíj eltörlésével kapcsolatban Lakos Imre azzal érvelt a nem voksok mellett, hogy a diákok kezébe akarják adni a döntést, melyik felsőoktatási intézményt választják, illetve több forrást akarnak juttatni a versenyképes diplomát adó intézményeknek.

Az SZDSZ-es politikus hangsúlyozta: nemet mondanak az ingyenesség hazugságára, a diplomás munkanélküliségre és arra a politikára, amely a demokrácia intézményrendszerének egyik legfontosabb eszközét állítja hatalmi céljainak szolgálatába.

Lakos Imre a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörléséről azt mondta, hogy ezen díjak nélkül a háziorvosok bevétele átlagosan havi 160 ezer forinttal csökkenhet, és a kórházak havi akár 10 millió forint tervezhető forrástól eshetnek el.

Az MDF nem költ a kampányra

Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője elmondta: pártja nem akar költeni a kampányra.

A Magyar Demokrata Fórum akkor alakítja majd ki a konkrét szakmai álláspontját, ha kiírják a népszavazást - tette hozzá.

Az MDF szerint a parlamentben kell megoldani a kérdéseket. Az ilyen jellegű népszavazási kampány a pártok erőfitogtatása, egy művi kampány, amit a pártok egymás kijátszására használnak fel - mondta a szóvivő.

A népszavazás semmit nem old meg, nem jelent előrehozott választást, nem jelent kormányváltást - hangsúlyozta Kerék-Bárczy Szabolcs.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×