eur:
397.62
usd:
358.4
bux:
74128.79
2024. október 1. kedd Malvin

Debrecen központ lehet - a nap hírei

Oroszországban az első részeredmények alapján az Egységes Oroszország párt nyerte a választást. Debrecent javasolja az Európai Neutronkutató Központ magyarországi helyszínének a nemzetközi bíráló bizottság. Marion Dönhoff-díjjal tüntették ki Desmond Tutu dél-afrikai érseket. A nap legfontosabb hírei 2007. december 2-án, vasárnap.

A Putyint támogatók fölényes sikere

Oroszországban az első részeredmények alapján az Egységes Oroszország párt nyerte a választást. A politikai erőre - amelynek listavezetője Vlagyimir Putyin elnök - a választók mintegy 60 százaléka voksolt.

A törvényhozás alsóházába a dumába az Egységes Oroszországon kívül a kommunista párt, az ugyancsak Vlagyimir Putyint támogató Igazságos Oroszország és a nacionalista Liberális Demokrata Párt juthat be.

A hivatalos végeredményt december 17-ig kell jözzétenni. A Központi Választási Bizottság szerint a részvételi arány 59 százalékos volt, vagyis magasabb, mint 4 évvel ezelőtt.

Az EBESZ főtitkára szerint a szervezet széthullásához vezethet az, ahogy Oroszország kezelte a választási megfigyelők ügyét.

Az Európai Biztonsági és Együttműködés Szervezet vezetője az egyik finn rádiónak adott interjúban példátlannak nevezte, hogy Moszkva nem adott vízumot az ellenőröknek.

Az EBESZ főtitkára úgy véli: kérdésessé válhat a szervezet jövője, ha tagjai nem tartják magukat egyformán a közös kötelezettségekhez és értékekhez.

Gyurcsány a művészek fontosságáról

A művészek megbecsülésének fontosságát hangsúlyozta a miniszterelnök a Táncsics Alapítvány Életmű Díj átadásán.

Gyurcsány Ferenc a Magyar Nemzeti Galéria kupolatermében tartott ünnepségen úgy fogalmazott: vigyázni kell a művészekre, akik érzékenyebbek és kiszolgáltatottabbak mint az átlagemberek.

A kortárs magyar művészet tekintélyes alakjainak adományozható Táncsics Alapítvány Életmű Díjat az idén Lorán Lenke színművész, Angyalföldi Szabó Zoltán festőművész, Lukács Ervin karmester és Spiró György író kapta.

Orbán a kormánykoalíció összeomlásáról beszélt

A kormánykoalíció közelgő összeomlásáról és az előrehozott választások lehetőségéről beszélt a Fidesz elnöke a közszolgálati rádióban.

Orbán Viktor közölte: elkészült a párt programja, hogy megmutathassák: van kormányzóképes erő az országban.

Az egészségbiztosítási rendszer tervezett átalakításáról azt mondta: ha a Fidesz bizalmat kap, akkor kormányra kerülése után megszünteti a rosszul működő rendszereket, és a visszaalakítás költségeit azokkal az üzleti körökkel fizetteti meg, amelyek részt vettek az átalakításban.

Igazi reformot akar látni az IDF elnöke a felsőoktatásban


Valódi reformot sürget a felsőoktatásban az Ifjúsági Demokrata Fórum elnöke. Lasztovicza Gábor szerint az államilag támogatott férőhelyek számának csökkentése biztosíthatja a magyar felsőoktatás versenyképességét.

Ugyanakkor úgy vélte: a struktúraváltás költségeit nem a hallgatókkal kellene megfizettetni tandíj formájában. Debrecen lehet a központ

Debrecent javasolja első helyen az Európai Neutronkutató Központ magyarországi helyszínének a nemzetközi bíráló bizottság; a testület tartalék színhelyként Székesfehérvárt jelölte meg. A javaslat alapján a kormány hozza meg a végső döntést.

A létesítményért Magyarországon kívül még Svédország és Spanyolország van versenyben. Kóka János gazdasági miniszter hangsúlyozta: a pozitív döntés nemcsak az ország tudományos presztízse miatt, hanem gazdasági szempontból is jelentős lenne. Az Európai Neutronkutató Központ az unió legnagyobb kutatás-fejlesztési létesítménye lesz.

Megalakult a Prímási Borrend

Aláírták a Prímási Borrend alapító nyilatkozatát. A Vinum Primatis-t Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek kezdeményezésére hozták létre a magyar borkultúra fellendítése érdekében. A borrend elsősorban a marketingmunkát segíti majd.

Molnár József, a Vinum Primatis titkára bejelentette: közös nyilatkozatot írnak alá a tokaji borvidék megóvásáért. A Prímási Borrend jelenleg 4 tokaji és egy egri borfajtát sorol a legnemesebb magyar borok közé.

171-gyel hajtott a maximális 100 helyett a szakállamtitkár

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkárának jogosítványát vonták be Ausztriában gyorshajtás miatt.

A tárca azután közölte ezt, hogy az osztrák hírügynökség arról számolt be: a rendőrség egy 48 éves magyar diplomatát jelentett fel az ügyben.

A minisztérium tájékoztatása szerint Sirman Ferenc egy ausztriai programjáról tartott hazafelé, amikor megállították. A szabálysértés tényét elismerte, a kiszabott pénzbírságot pedig tudomásul vette.

Az osztrák rendőrség közleménye szerint a férfi autójával óránként 171 kilométeres sebességgel haladt ott, ahol a megengedett sebesség 100 km/h.

Desmond Tutu kapta a Marion Dörhoff-díjat

Hamburgban Marion Dönhoff-díjjal tüntették ki Desmond Tutu dél-afrikai érseket az apartheid elleni küzdelme elismeréseként. A német Die Zeit hetilap és a Marion Dönhoff Alapítvány elismerését a nemzetközi béke és megértés előmozdításáért ítélik oda minden évben.

Desmond Tutu az ünnepségen azt mondta: a díjat több millió honfitársa nevében veszi át, akik vele együtt küzdöttek az apartheid felszámolásáért.

Címlapról ajánljuk

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Hajnalban bejelentette Jeruzsálem, hogy betörtek Libanonba az izraeli katonák. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×