eur:
389.53
usd:
362.58
bux:
68013.45
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tarolna a Fidesz - a nap legfontosabb hírei

A korábban várt 6,4 százalék helyett a GDP 6,2 százaléka lesz az idén az eredményszemléletű államháztartási hiány - mondta a pénzügyminiszter.

Veres János azután közölte ezt, hogy a kormány elfogadta az aktualizált konvergenciaprogramot. Hozzátette: jövőre 4 százalékos lehet a GDP-arányos deficit.

A pénzügyi tárca vezetője azt mondta: a módosított dokumentumban a 2007-es gazdasági növekedésre vonatkozó várakozást 2,2-ről 1,7 százalékra, az éves átlagos inflációt pedig 7,5-ről 7,9 százalékra változtatta a kormány.

Veres János szólt arról is: jövőre a GDP növekedése a várakozások szerint 2,6 helyett 2,8 százalékos, az éves infláció pedig 4,5 helyett 4,8 százalékos lesz. A Fidesz szerint jövőre sem javul az emberek helyzete.

Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője úgy vélte: újabb megszorítások és adóemelések várhatók 2008-ban.

Fejlesztéseket fogadott el a kormány

Újabb 71 kiemelt projektet fogadott el a kormány - jelentette be a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc az egyik nyertes pályázat helyszínén, Székesfehérváron hangsúlyozta: a kiemelt beruházásokra 135 milliárd forint közpénzt költenek.

Ékes József fideszes országgyűlési képviselő szerint nem a kormányfőnek, hanem a sikeres pályázóknak kellene bejelenteniük a fejlesztéseket. Az ellenzéki politikus úgy véli: a kabinet korábban jóval több pénzt ígért, mint amennyit valójában kap az ország.

Masszív Fidesz-előny

Kétharmados parlamenti többséget szerezne a Fidesz, ha most lennének a választások - olvasható a TÁRKI legfrissebb közvélemény-kutatásában.

A november 9. és 21. között, 1.000 ember megkérdezésével készített reprezentatív felmérés hibahatára 3,1 százalék.

A közvélemény-kutatás szerint a pártot választó biztos szavazók között a Fidesz támogatottsága 67, az MSZP-é 23 százalék. A TÁRKI felmérése alapján most csak ez a két párt jutna be a parlamentbe. A biztos szavazó pártválasztók körében az SZDSZ 4, az MDF 2 százalékon áll.

Egyeztetés az OMV-vezére és a kormányfő között

A magyar kormány a továbbiakban is támogatni kívánja a MOL függetlenségét. Ezt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mondta, amikor Budapesten találkozott Wolfgang Ruttenstorferrel, az osztrák OMV vezérigazgatójával.

A résztvevők megállapították, hogy a helyzet nem változott; a kormányfő Magyarország, az OMV vezérigazgatója pedig a részvényesek érdekeit védi és tartja szem előtt.

Az OMV szeptember végén jelentette be, hogy megszerezte a MOL-részvények 20,2 százalékát, és kész vételi ajánlatot tenni a cégre részvényenként 32 ezer forintért; az ajánlatot a magyar kormány barátságtalan lépésnek nevezte.

A kormányfő ezután felkérte az igazságügyi minisztert: készítsen elő egy, az Európai Unió normáival összhangban álló szabályozást a stratégiai cégek védelmére. Az erről szóló törvényt október 8-án, az összes parlamenti párt támogatásával fogadta el az Országgyűlés, de a rendelkezést még vizsgálja az unió.

Pert nyertek a füstirtók

Jogerősen pert nyert a Füstirtók Egyesülete a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellen az üzletekben kihelyezett dohányreklámok ügyében.

A civil szervezet elnöke az InfoRádióban elmondta: a bíróság megállapította, hogy jogellenesek a boltokban látható dohányreklámok, mert azokon nem tüntetik fel jól láthatóan a nikotin- és kátránytartalmat, valamint az árat.

Félix Péter közölte: további csaknem 60 per van folyamatban az ügyben, és reklámfelügyeleti eljárásokat indítanak a fogyasztóvédelmi hatóságnál is.

Madárinfluenza Romániában

Romániában madárinfluenzával fertőzött szárnyasokra bukkantak a Duna-delta egyik településén.

A laboratóriumi vizsgálatok alapján az állatok a vírus H5N1-es típusával fertőződtek meg.

A román állategészségügyi hatóság vezetője közölte: a térségben már a gyanú megállapítása után megsemmisítették az állományt.

Nicolae Lazar hozzátette: a településnél fertőtlenítő pontokat állítottak fel, korlátozták az állatok szállítását, emellett betiltották a szárnyashús és a tojás forgalmazását.

HIV-elleni vakcina

Jövőre megkezdi egy HIV-vírus elleni lehetséges vakcina egyéves klinikai kipróbálását egy svájci biotechnológiai cég.

A vállalkozás tudományos igazgatója közölte: az állatkísérleteknél több mint 90 százalékban megkezdődött az antitest-termelés a makákók szervezetében. Az eddigi eredmények alapján a védettség eléréséhez a kísérleti állatoknak hat hónap alatt két-három injekciót kellett beadni, miközben a szervezetet nem érhette vírusfertőzés.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×