eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kormány: nem lesz különbség a meleg és a heteroszexuális párok között

A jövő héten benyújtja az Országgyűlésnek a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslatot a kormány.

Daróczi Dávid kormányszóvivő azt mondta: jelenleg egymillió ember él élettársi kapcsolatban, akiket emiatt számos hátrány ér, az új jogszabály azonban több területen a házastársakat megillető jogokat adna nekik.

Daróczi Dávid példaként említette, hogy mivel az élettársi kapcsolat nem vagyonközösség, ezért az élettársak nehezebben kaphatnak bankhitelt.

Hozzátette: a szociális juttatásokra és az özvegyi nyugdíjra vonatkozó szabályok is hátrányosan érintik azokat, akik nem házasságban, hanem élettársi kapcsolatban élnek.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: a bejegyzett élettársi kapcsolatnál a javaslat nem tesz különbséget aszerint, hogy az együtt élő felek milyen neműek.

Mint mondta: egyes területeken továbbra is megmarad a különbség a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat között.

Ilyen, hogy nem fogadhatnak közösen örökbe gyermeket a bejegyzett élettársi kapcsolatban együtt élők, és ez érvényes lesz nem közös gyermekeik örökbe fogadására is. Erre továbbra is csak a házasfeleknek lesz lehetőségük.

Különbség lesz, hogy míg házasságot 18 évnél fiatalabbak is köthetnek engedéllyel, bejegyzett élettársi kapcsolat csak ennél idősebbek között lesz lehetséges.

A bejegyzett élettársi kapcsolatban élők egymás nevét is felvehetik, és össze is kapcsolhatják a két vezetéknevet, de nem használhatják a "-né" formulát.

A bejegyzett élettársi kapcsolat megszűnésénél nincs szükség válóperre, ha nincsenek vitás kérdések, a felek közjegyző előtt nyilatkoznak a megszűnésről. Vagyonjogi vita, vagy közös gyermek esetén azonban csak bíróság előtt lehet felbontani a kapcsolatot.

A kormány a jövő héten nyújtja be a javaslatot, ezzel egy hosszabb jogalkotási folyamat indul el: 120 törvényen kell "átvezetni" az új jogintézményt, ezek közül néhány kétharmados többséget igényel - mondta.

Példaként említette a nemzetbiztonsági átvilágításról szóló törvényt, amelyben az új jogintézmény miatt szükséges a formanyomtatvány módosítása, hiszen a törvény elfogadása esetén 2009. január 1-jétől lehetőség lesz arra, hogy valaki törvényes kapcsolatot létesítsen vele azonos nemű párjával.

Emellett számos nyomtatványt, szoftvert is módosítani kell, ez indokolja a viszonylag hosszú átmenetet.

A kormányszóvivő kérdésre válaszolva elmondta: a bevezetés nem jelent érdemi többletkiadást sem a szociális juttatások, sem a technikai átállás terén.

A kormány többsége egyetértett abban, hogy olyan fontos emberi jogi, politikai szándék a kérdés rendezése, hogy ha ennek vannak költségvetési hatásai, akkor azokat állni kell - tette hozzá.

A szóvivő kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a kormány javaslata nem kapcsolódik az SZDSZ törvényjavaslatához az egyneműek házasságáról.

Mint mondta, a kormány javaslata "előremutató és megfontolt", és az érintett homoszexuálisok többsége is - a Magyar Tudományos Akadémia nyári felmérése szerint - a bejegyzett élettársi kapcsolatot preferálja a házassággal szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×