eur:
397.74
usd:
355.47
bux:
74457.48
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Igen apró, de életet menthet

Életmentő egészségügyi kártyát vezet be a Kor Kontroll Társaság, a kórházszövetség és a mentőszolgálat támogatásával. A kártya segítségével a beteg ellátásában létfontosságú adatokhoz juthatnak hozzá a sürgősségi ellátásban dolgozók, gyorsan és megbízhatóan.

A Kor Kontroll Társaság elnöke szerint akár életmentő is lehet az általuk kibocsátott egészségügyi kártya az eszméletüket vesztett, infarktusos vagy agyvérzésen átesett, egyszóval azon betegek számára, akik nem tudnak kommunikálni az orvosukkal.

A sürgősségi osztályok ugyanis a kártya segítségével azonnal hozzájuthatnak a beteg legfontosabb egészségügy adataihoz: a vércsoportjához, a gyógyszerérzékenységről vagy az allergiáról szóló információkhoz - mondta az InfoRádióban B. Király Györgyi.

A kezelők számára kiderülne a többi mellett az is, hogy a páciens szenved-e valamilyen krónikus betegségben, szed-e valamilyen gyógyszert, vagy hozzájárul-e egy esetleges vérátömlesztéshez.

A társaság a személyiségi jogokra is gondolt. A kártyán ugyanis nem szerepeltetik ezeket az adatokat, csupán a tulajdonos nevét és egy hozzá tartozó kódszámot. A kórházak sürgősségi osztályai azonban felhívhatnak egy ingyenesen elérhető telefonszámot, és mentőorvosoktól vagy más egészségügyi szakemberekből álló munkatársaktól kérhetik le az adatokat a nap 24 órájában.

A kártya igénylőknek nem kell mást tenniük, mint a háziorvosukkal közösen kiállítani az Országos Alapellátási Intézet által összeállított adatlapot.

A rendszer fenntartásának költségeit az igénylőknek kell állniuk, ez évente 10 ezer forintba kerül számukra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nincs szlovák állampolgársága a szlovákiai magyar párt új elnökének

Nincs szlovák állampolgársága a szlovákiai magyar párt új elnökének

Gubík Lászlót választotta meg elnökévé a szlovákiai magyar párt, a Magyar Szövetség. „Egy modern és konstruktív, a magyar kisebbséget képviselő párt létrehozásán szeretnék dolgozni, amely egyben a nemzeti kisebbségek által lakott régiók érdekeit is képviseli” – nyilatkozta az új elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×