eur:
389.02
usd:
361.27
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

A Wikipédia nem készül a szerzők korlátozására

Nem készülnek a szerzők korlátozására a Wikipédia szabad lexikon magyar változatában, írja a Figyelő. Az oldalt itthon is, külföldön is sok kritika éri a névtelenség és a szócikkek hibás tartalma miatt. A lapban megszólaló szerkesztők szerint lényegesen emelné az oldal hitelességét, ha a szerzők nevüket vállalva adnák hozzá szócikkeiket, ezt viszont tiltja a Wikipédia szabályzata.

A cikk azt is hátrányként említi, hogy a szabadlexikon tartalma sokszor vandalizmus áldozata lesz: kitörölnek szócikkeket, oda nem illő tartalmakat, politikai véleményeket írnak be. Egy amerikai főiskola történelem tanszéke már meg is tiltotta, hogy a Wikipédiát szakdolgozati forrásként használják a hallgatók. Sokak szerint a szabad lexikon csak tájékozódási alapként hasznosítható.

A HVG a szocialista párt zuglói szervezetének vitatott tagfelvételeinek járt utána. A lapnak nyilatkozó Molnár Zsolt budapesti MSZP ügyvezető elmondta, már decemberben sor kerülhet a tisztújításra. A politikus azt sem tartja lehetetlennek, hogy ha a zuglóiak nem működnek együtt, feloszlatják a szervezetüket. A lapnak nyilatkozó XIV. kerületi szocialista politikusok a vitatott tagfelvételek hátterében Arató Gergelyt, az oktatási minisztérium államtitkárát sejtik. Az államtitkár több rokonát és munkatársát vetette fel a szocialista párt zuglói szervezetébe, majd ezután tagfelvételi zárlatot rendeltek el. A politikusok közül elképzelhető, hogy többen a Zuschlag-ügyben is érintettek.

A Heti Válasz Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével készített interjút. A politikus a beszélgetésben arra figyelmeztet, hogy a kormány nem vonulhat ki az egészségügyből. Ugyanakkor hozzáteszi, hogy a konvergencia-program végrehajtása mindenkinek érdeke. Szili Katalin aggodalmát fejezi ki a párt alacsony népszerűsége miatt. Azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy a szocialisták új kormányfőjelöltet állítanak a 2010-es választásokon. Szili Katalin úgy fogalmaz: minden megtörténhet, ami már egyszer előfordult, és persze az is, amire még nem volt példa. További részletek a Heti válaszban.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza
Aréna

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Tizenkét év késéssel bekapcsolják a francia Paks II.-t

Tizenkét év késéssel bekapcsolják a francia Paks II.-t

Az Electricite de France SA (EDF) megkapta a hatósági engedélyt az északnyugat-franciaországi Flamanville 3. számú új atomreaktorának beindítására 12 éves késedelem után. Az Autorite de Surete Nucleaire keddi közleménye szerint az üzembe helyezéshez adott zöld lámpa lehetővé teszi az EDF számára, hogy betöltse a reaktorba az üzemanyagot, folytassa a terhelési próbákat, majd megkezdje az üzemi termelést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×