eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Adók és szolgáltatás: vita az állam feladatáról

Minden állami szolgáltatás jelentős költséggel jár, és az állam ezeket a költségeket nem tudja másból fizetni, mint a beszedett adókból - mondta az InfoRádiónak Draskovics Tibor kormányzati igazgatásért felelős tárca nélküli miniszter. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerint nem működik jól az állam, mert alapvető szerepe a szolgáltatás kellene, hogy legyen, de Magyarországon a magas adóterhek mellett minimális szolgáltatást nyújt az állam.

Az embereknek maguknak kell a lehető legnagyobb erőfeszítést megtenni, hogy boldoguljanak és felelősséget viseljenek magukért és a családjukért - mondta Draskovics Tibor a Századvég Alapítvány és a Konrad Adenauer Alapítvány által az állam változó szerepéről rendezett konferencia után az InfoRádiónak.

A kormányzati igazgatásért felelős tárca nélküli miniszter kifejtette: az állam dolga, hogy ennek az erőfeszítésnek a feltételeit igyekezzék megteremteni, és segítsen azoknak, akik erre nem képesek.

Akkor lehet az egyéni felelősségvállalást követelni, ha azokon a területeken, ahol az államnak van feladata, ott az állam is felelősebben viselkedik - tette hozzá a tárcavezető.

Kevesen adóznak

Draskovics Tibor kiemelte: az adózó úgy érzi, hogy sok adót fizet, de ez azért van így, mert az összes adóterhet kevesen viselik. Ki kellene terjeszteni az adó és járulékfizetők körét - hangsúlyozta.

Minden állami szolgáltatás jelentős költséggel jár, és az állam ezeket csak az adókból tudja fizetni - mondta a kormányzati igazgatásért felelős tárca nélküli miniszter.

Draskovics Tibor hozzátette: ha valaki nyugdíjemelésről, vagy 14. havi nyugdíjról beszél, az nem teszi hozzá, hogy ez azt jelenti, fel kell emelni a járulékot, mert másból nem lehet ezt finanszírozni.Navracsics Tibor, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője szerint az állam feladata egy közösség külső és belső védelme, a vagyon, életbiztonság biztosítása, és a tisztes gyarapodás lehetőségének megteremtése.

Az ellenzéki politikus kiemelte: intézményesített érdektelenség és felelőtlenség van a közszférában. A köztisztviselők nem arra a kormány által hangoztatott eszmére adnak példát, hogy a szabályokat minden körülmények között meg kell tartani, hanem arra, hogy az tud boldogulni, aki jó időben van jó helyen - tette hozzá.

Navracsics Tibor úgy látja, az államnak először a saját háza táján kell rendet tennie. A politikus úgy fogalmazott: amíg az állam nem tiszteletreméltó, nem várhatja el az állampolgároktól, hogy tiszteletreméltók legyenek.

Az állam rászorította a magyarokat az öngondoskodásra

"Az emberek nem képmutatók. Az emberek túlnyomó többsége becsületesen fizeti az adót, becsületesen fizeti a járulékot. Tegyük hozzá, Európában az egyik legsúlyosabb adóterhelése a magyar lakosságnak van, joggal várják el ennek megfelelően a szolgáltatásokat" - mondta a fideszes politikus.

Navracsics Tibor kiemelte: "az állam nem képes megszervezni a saját maga ellátórendszerét. Az elmúlt 25 év pontosan azt bizonyította, hogy a magyar állampolgárok nagy mértékben öngondoskodók, mert az állam rászorította őket az öngondoskodásra."

A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta, kétfajta állami szerepvállalás ismert: az angolszász típusú alacsony adóztatási szinttel és korlátozott állami szerepvállalással, valamint a kontinentális típusú, magasabb adóztatási rendszerrel, szélesebb állami szerepvállalást nyújtva. "Magyarországon sikerült a kettőt ötvözni: magas adóztatás mellett alacsony állami köztelezettség vállalással működő államot működtetünk" - emelte ki.

Navracsics Tibor szerint erkölcstelen a kormány részéről, hogy azoknak az embereknek akarja megmagyarázni, hogy nincs ingyenes egészségügyi szolgáltatás és oktatás, akik egész életükben fizették a közterheket és a járulékokat.

A politikus úgy vélekedett, probléma az is, hogy a politika megszállta a közigazgatás felső szféráját. Egy karrier köztisztviselő maximum a főosztályvezetői posztig tud eljutni, a szakállamtitkári szint már politikai kinevezett.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 11:53
×
×
×
×