eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Kísért a múlt: ismét csatatér lett Budapest

Budapest több pontján is összecsaptak a rendőrökkel a Szabadság térről indult tüntetők a nemzeti ünnep előestéjén. Este fél kilencre helyreállított a rend.

Az összecsapások a Nagymező és a környező utcákban kezdődtek, onnan a rendőrök könnygázzal és vízágyúkkal szorították ki a tömeget.

A tüntetők ezután kettéváltak: egy részük a Nyugati tér irányába, a másik a Hold utca felé vonult.

A randalírozók kövekkel, Molotov-koktélokkal dobálták a rendőröket, autókat és kukákat gyújtottak fel. A Zichy Jenő utcában a tömeg parkoló autókkal zárta el az utat.

Az InfoRádió értesülése szerint a Reuters fotóriportert üveggel dobták fejbe. Megsérült a Népszabadság és a Népszava egyik fotóriportere is.

A Vécsey utcában a tüntetőket és az újságírókat sorba állítva igazoltatták a rendőrök, és a náluk lévő táskákat, illetve hátizsákokat is átnézik.

Az árpádsávos és nemzetiszínű zászlókat lobogtató tüntetők többsége arcát kendővel és sállal takarta el. A tömeg hosszasan skandálta, hogy "Fegyverbe", miközben arra biztatta az őket ablakból néző embereket, csatlakozzanak a menethez.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az InfoRádióban elmondta: öt sérültet - a három újságírót, egy rendőrt és egy tüntetőt - láttak el.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője úgy tudja, hogy négy rendőr és négy civil sérült meg könnyebben. Képgaléria itt!

A Szabadság térről indultak

A tömeg a Szabadság térről, a Magyar Önvédelmi Mozgalom rendezvényéről indult az Operaház felé.

Miénk a város, miénk az utca, halál az izraeli vízágyúkra - szavakkal buzdította a lakhelyelhagyási tilalom alatt álló Budaházy György a tömeget.

Az államellenes bűncselekménnyel gyanúsított diósdi férfi úgy fogalmazott: "köpök rá, hogy lakhelyelhagyási tilalom alatt vagyok, gondolkodjátok el, miért vagyok itt, miért kockáztatok. Nektek is cselekednetek kell".

A 2002-es Erzsébet híd lezárásakor ismertté vált férfi beszédével arra szólította fel a tömeget, hogy vonuljanak az Operaház felé annak ellenére, hogy azt a rendőrség korábban megtiltotta.

A főként kopaszra nyírt, fekete ruhát és fehér fűzős katonai bakancsot viselő fiatalok beszéde közben hosszan skandálták, "fegyverbe, Gyurcsány takarodj".

Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke azt mondta: "a hatalom kijárási tilalmat rendelt el, sokan félnek kijönni az utcára, de hitre, hűségre és bátorságra van most szükség".

Toroczkai Lászlót a renndőrség később őrizetbe vette.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közlekedésbiztonsági okokra hivatkozva tiltotta meg, hogy a Szabadság téri tiltakozók demonstrációjuk után felvonulást tartsanak.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Vasárnap tartják az osztrák parlamenti választásokat, amelyen története során először a dobogó első helyén végezhet a sokak által szélsőjobboldalinak nevezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A közvélemény-kutatásokban szorosan mögötte áll a jelenleg is a kormány fő erejét adó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP), amely koalícióra lépni ugyan hajlandó lenne a tőle jobbra álló párttal, de csak akkor, ha nem annak első embere, Herbert Kickl lesz a kancellár. Könnyen lehet azonban, hogy az FPÖ-ellenes protestszavazatok az ÖVP-t repítik az első helyre: ebben az esetben legnagyobb valószínűséggel a két párt koalícióban kormányozhat majd, néppárti vezetéssel. Jelen pillanatban e két párt koalíciója tűnik a legvalószínűbbnek, ami az jelenti, hogy az Oroszországgal jó viszonyt ápoló FPÖ kormányra kerülése révén oroszbarátabb irányba tolódik el Ausztria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 05:30
×
×
×
×