eur:
389.65
usd:
361.83
bux:
68487.11
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Szerencsen megkezdték az erőmű építését

Szerencsen megkezdődött a szalmatüzelésű erőmű építése. A beruházás ellen korábban Tokaj polgármestere, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa valamint több civil szervezet is tiltakozott, és kifogásolta az erőmű felépítését a köztársasági elnök is.

A szerencsi erőművet kivitelező cég felügyelő bizottságának elnöke közölte: a munkálatok várhatóan 2009. október végére fejeződnek be.

Berecz János azt mondta: a 40 milliárd forintból felépülő üzem környezetvédelmi beruházásként Magyarország legmodernebb biomassza erőműve lesz, és nem veszélyezteti sem a borvidéket, sem a világörökségi címet.

Hujber Ottó ügyvezető korábban hangsúlyozta: az épület terveit többször módosították, hogy megfeleljen a természetvédelmi és világörökségi igényeknek. Szerencs önkormányzata egyhangúlag támogatta a beruházást.

Sólyom László államfő a térségben tett látogatásakor azt mondta: az erőműben 10 percenként egy kamionnyi szalmát tüzelnek majd el, ami jelentősen növeli a teherforgalmat, emellett veszélybe kerülhet Tokaj világörökségi címe is.

Hatalmas lesz az átmenőforgalom

Korábban a Tokaj Reneszánsz Egyesület vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy Szerencs közelében nincs megfelelő nyersanyag, így biztos, hogy Tokajon keresztül szállítják majd a szükséges szalmát.

Az erőmű - bár megújuló energiafelhasználással működik -, a tokaji borvidékre is rossz hatással lehet - mondta Mészáros László.

Mi lesz az aszúval?


Ezt az erőművet olyan szempontból nem vizsgálták, hogy azt a mikroklímát, amely a tokaji aszúsodáshoz vezet milyen módon befolyásolj majd - közölte a Tokaj Reneszánsz Egyesület vezetője.

Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés fideszes elnöke egyetért a borászokkal és Tokaj polgármesterével abban, hogy nem kellene megépíteni az erőművet. A megyei közgyűlés azonban - mint mondta - nem kompetens a beruházás elbírálásában.

Szabó György, Tokaj és Szerencs szocialista országgyűlési képviselője szerint azonban a beruházás nem veszélyezteti a helyi borászatot. A politikus hozzátette, nem kíván beleszólni a helyi vitába.

A polgármester szerint késő a népszavazás

Tokaj polgármestere szeptember végén azt nyilatkozta: már késő népszavazást kezdeményezni a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőmű kapcsán, mivel októberben kezdik az építkezést.

A referendum lehetőségéről Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter beszélt korábban az InfoRádiónak. A tokaji polgármester szerint a helyiek az országos területrendezési tervre hivatkozva próbálják meghiúsítani a beruházást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×