eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Öt szakszervezet tüntet november 10-én

Öt szakszervezeti szövetség hirdetett demonstrációt november 10-ére az egészségbiztosítási rendszer átalakítása miatt. Az érdekképviseletek közlése szerint a tervezett változtatásokat munkavállaló- és társadalomellenesnek tartják.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke úgy vélte: a kormány részéről hiányzik a tájékoztatás, a tervezetből pedig a járulékfizetés kontrollja.

Borsik János hozzátette: az új rendszer vagyoni alapú rétegződést okozhat a társadalomban. "A közös kockázat nem lehet üzleti alapú, (...) az egészségnyereség nem egyenlő az üzleti nyereséggel" - mondta a szakszervezeti vezető.

Az Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége elnöke rámutatott, hogy bár a szakszervezeteknek rengeteg kérdése volt az új egészségügyi rendszerrel kapcsolatban, ezekre nem kaptak választ, mert "maga a rendszer nem tud választ adni".

Az egészségügy a költségvetés legnagyobb alrendszere, tehát szükség volna egy valódi, széleskörű, nyílt társadalmi és szakmai vitára a kérdésben, mert "ez egy olyan dolog, ami nem csak a tízmillió magyar állampolgárt, de a jövő nemzedékeit is érinti" - tette hozzá Pataky Péter.

Az érdekképviseletek azt szeretnék elérni, hogy az egészségbiztosítás átalakításáról folytassanak társadalmi és szakmai vitát.

A tüntetést az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma szervezi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×