eur:
389.57
usd:
361.97
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Elkezdődött a visszaszámlálás - 48 óra

Elkezdte az ügydöntő népszavazás kiírásához szükséges aláírások gyűjtését a Fidesz. Az ellenzéki párt két nap alatt szeretné összegyűjteni a 200 ezer szignót a kórházi napidíj, a vizitdíj és a tandíj kérdésében.

Délután két óta után nem sokkal indította el Tarlós István, a népszavazási kampány vezetője a visszaszámlálást; a Fidesz 48 óra alatt kívánja összegyűjteni az ügydöntő népszavazáshoz szükséges 200 ezer aláírást.

Tarlós István ugyanakkor hangsúlyozta: a 48 óra csak jelképes, nem törődik azzal, hogy "ütődöttek és provokátorok" néhány órával hamarabb elkezdték az aláírásgyűjtést, és lesznek olyanok, akik a 48 óra letelte után is tovább folytatják majd.

A politikus ígérete szerint vasárnap délután pontos számot közölnek arról, hányan írták alá a népszavazási kezdeményezést. A Fidesz pénteki frakcióülésén résztvevő képviselők már szignálták az íveket.

Házhoz is mehetnek az aláírásgyűjtők

Korábban az adatvédelmi biztos közölte: megengedett, hogy aláírásgyűjtéskor a pártok megbízottjai közvetlenül közterületen, vagy telefonon keresztül szólítsák meg a választópolgárokat. Nem tiltott a lakóhelyen történő felkeresés sem.

Péterfalvi Attila hozzátette: a megfelelő jogszabályi háttér hiányában jelenleg nincs olyan kötelező rendelkezés, amely szabályozná, esetenként korlátozná azokat a módokat és módszereket, ahogy a politikai szervezetek képviselői kapcsolatba lépnek a választópolgárokkal.

Az ombudsman megjegyezte: nem tiltott, hogy az aláírásgyűjtők a választópolgárt lakóhelyén keressék fel, ugyanakkor "a polgárok spontán felkeresése lakásukban indokolatlan zavarással járhat".

Az adatvédelmi biztos felhívta a figyelmet arra, hogy az aláírásgyűjtő ívek mellett nem készíthetők olyan tartalmú feljegyzések, amelyek névhez és címhez társítva rögzítenék az érintettek véleményét.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×