eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Török Gábor: A szocialista képviselők zsarolhatják Gyurcsány Ferencet

Török Gábor politológus legfeljebb 60 százalékos esélyt ad annak, hogy Gyurcsány Ferenc a 2010-es választásokig a miniszterelnöki székben marad. A Vision Consulting vezetője szerint a kormányfő széke inog, de hogy mindez mikorra indukál változásokat, azt egyelőre nehéz megjósolni.

A szocialista frakción belül egyre nagyobb az elégedetlenség Gyurcsány Ferenc közjogi javaslataival kapcsolatban. A képviselőcsoporton belül csaknem 40 polgármester van, akik számára zsarolási potenciál lenne a miniszterelnökkel szemben, ha lemondanának parlamenti mandátumukról.

Ebben a helyzetben ugyanis a helyekért új választást kellene kiírni, amelynek hatására azonban a jelenlegi koalíció elveszítheti parlamenti többségét. De vajon élnek-e ezzel a képviselők, és ha igen, mit tudnak elérni vele?

Gyurcsány leváltásához össze kell fognia a koalíciós pártoknak

Török Gábor szerint a szituáció valóban zsarolási potenciált jelent, mindez azonban a miniszterelnök eltávolításához nem lenne elegendő, pusztán arra, hogy visszavonja a főállású parlamenti képviselőségre vonatkozó előterjesztését.

A Vision Consulting vezetője az InfoRádióban azt mondta: Gyurcsány Ferenc jelenleg annyira be van ágyazva nemcsak a kormányba, hanem elnökként a szocialista pártba is, hogy leváltásához a koalíciós pártok vezetőinek összefogása kellene.

"Ma akkor lehet Gyurcsány Ferencet eltávolítani, ha az MSZP és az SZDSZ vezetése kiáll a nyilvánosság elé, és egyértelműen világossá teszi, hogy a bizalmuk elfogyott, XY politikust szeretnék a miniszterelnöki székben látni, és ezért lépéseket is tesznek" - mondta Török Gábor, hozzátéve: ez politikai értelemben egy puccs, egy palotaforradalom lenne, ennek szerveződésének jeleit azonban egyelőre nem lehet látni.

Gyurcsány nem akar távozni

A politológus emlékeztetett: mindehhez elengedhetetlen, hogy legyen egy új miniszterelnök-jelölt, aki mögé föl lehetne sorakozni, hiszen Magyarországon kormányfőt az akarata ellenére máskánt nem lehet eltávolítani - márpedig Gyurcsány Ferencen egyértelműen látszik az elszántság a hatalomban maradásra -, csak konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal. Ki kell állnia egy új jelölttel, akit legalább a képviselők fele, azaz 194 politikus támogat a parlamentben.

Hogy erre alkalmas-e Kiss Péter? Török Gábor azt mondta: Gyurcsány Ferenc esetleges lemondása esetén ő lenne az egyértelmű utódjelölt, abban azonban nem biztos, hogy Kiss Péter le tudna-e vezényelni egy belső puccsot, abban az értelemben, hogy konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal meg tudná buktatni a miniszterelnököt.

Ha el akarja olvasni a teljes interjút, kattintson ide!

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×