eur:
385.27
usd:
354.76
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Török Gábor: válságban a kormány, inog Gyurcsány Ferenc széke

Török Gábor politológus szerint válságos politikai helyzet alakult ki a kormányon belül és inog Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki széke. A Vision Consulting vezetője az InfoRádióban azt mondta: egyelőre azonban nem látni azt az utódot, aki szimbolikusan meg tudná jeleníteni az egységet a koalícióban.

Sokak szerint Gyurcsány Ferenc széke már messze nem olyan stabil, mint a választások előtt volt. Ön egyetért ezzel?

A miniszterelnök széke valóban láthatóan elkezdett inogni, a támogatottsága a párton és a kormányon belül is kérdésessé vált, de annak a pozitív koalíciónak, amely lehetővé tenné, hogy akarata ellenére el lehessen mozdítani, még nem látom a nyomát.

Miben különbözhet ez a szituáció a három évvel ezelőttitől, amikor Medgyessy Pétert távolították el a kormányfői székből, szintén a közjogi javaslatainak bejelentése után nem sokkal?

A legfontosabb különbség: az eltávolításra szánt politikus személye és politikai habitusa, stílusa, politikai gyakorlata. Medgyessy Pétert sem lett volna olyan könnyű a miniszterelnöki székből kitessékelni, ha ő maga nem követ el politikai hibákat, másrészt, ha ő maga jobban ragaszkodik a hatalomhoz. Magyarországon csak egy pozitív szavazással, csak egy új miniszterelnök személyének 194 parlamenti képviselő általi megválasztásával lehet megbuktatni a kormányfőt, ha ő nem akar lemondani. Ma én annak a feltételeit nem látom, hogy az MSZP és az SZDSZ padsoraiból lenne 194 olyan képviselő, aki egy másik kormányfő személyéről meg tudna állapodni. Azt már látom, hogy a koalíción belül sokan örülnének annak, ha változás lenne, de az alternatívát még nem látják.

Az örök alternatíva, Kiss Péter nem lehet ez?

Egy adott szituációban lehet. De ma nem látom, hogy Kiss Péter mellett felsorakozna ez a minimum 194 képviselő. Kiss Péter mondjuk Gyurcsány Ferenc esetleges lemondása esetén lenne az egyértelmű utódjelölt.

Itt az a kérdés, hogy ki tudna élére állni Gyurcsány Ferenc megbuktatásának az MSZP-n belül?

Sokan élére tudnának állni. De a kérdés, hogy lenne-e olyan személy, aki szimbolikusan megjelenítené ezt az alternatívát. Politikailag valóban válságos a szituáció, de a magyar közjogi berendezkedésben a miniszterelnököt az akarata ellenére csak nagyon nehezen lehet elmozdítani.

Megnehezítheti-e a helyzetet, hogy az MSZP elnökét Gyurcsány Ferencnek hívják?

Lényegesen. Ez a másik probléma. Nem csak a személy különbözik a 2003-as szituációhoz képest, hanem annak a személynek a beágyazottsága a szocialista pártban. Az MSZP-nek a saját elnökétől kellenek megszabadulnia, ezt akarata ellenére nem lehet megtenni.

Hány százalékot ad annak, hogy 2010-ig Gyurcsány Ferenc lesz a miniszterelnök?

40 és 60 százalék közöttit, kicsit talán közelebb a 60-hoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×