eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Orbán: Magyarország történelmi lehetősége

A Fidesz elnöke szerint a népszavazással az ország történelmi lehetőség kapujában áll. Orbán Viktor szerint amint a technikai akadályok elhárulnak, a párt 48 óra alatt összegyűjtheti a népszavazáshoz szükséges aláírásokat.

A Fidesz elnöke úgy látja, hogy Magyarország a népszavazással történelmi lehetőséget kapott. Orbán Viktor a Semjén Zsolttal, a KDNP elnökével tartott közös sajtótájékoztatón kijelentette: a Fidesz képesnek érzi magát arra, hogy amint az aláírásgyűjtés technikai akadályai elhárulnak, 48 óra alatt összegyűjtse a népszavazáshoz szükséges aláírásokat.

Orbán Viktor hozzátette: a népszavazás a nemzeti összefogás hosszú idő óta először rendelkezésre álló eszköze.

Az ellenzéki pártvezető szerint Magyarországnak összefogásra van szüksége, ami nem azonos a politikusok összefogásával. A népszavazással szövetség jöhet létre a középosztály és a leszakadó réteg között - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Hétfőn az Alkotmánybíróság helybenhagyta az Országos Választási Bizottság azon határozatait, amelyek hitelesítették az aláírásgyűjtő ívek mintapéldányait a Fidesz és a KDNP által a képzési hozzájárulás, a vizitdíj és a kórházi napidíj ügyében elindított népszavazási kezdeményezések esetében.

MSZP: populizmus

Nyakó István, az MSZP szóvivője azt mondta, hogy a népszavazás populista, mert keresztbe kíván feküdni minden olyan reform előtt, amely Magyarország jelenét és jövőjét szolgálja.

A szóvivő szerint az az Orbán Viktor beszél szociális népszavazásról, aki 19 ezer forintot vett ki a nyugdíjasok zsebéből, és kormányzása idején egyetlen egy fillérrel sem emelte a családi pótlékot, valamint a gazdag családokat támogatta az adókedvezményekkel.

Az idő a reformokat igazolja - vélekedett a szóvivő.

Most már nehéz azt mondani az embereknek, hogy csak patikában lehet gyógyszert vásárolni, mert kényelmesebb, ha patikán kívül is hozzájuthatnak egyes készítményekhez - mondta Nyakó István.

Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő hangsúlyozta: bár az SZDSZ tudomásul veszi, hogy három kérdésben megkezdődhet az aláírásgyűjtés, a liberálisok elfogadhatatlannak tartják, ha "a parlamenti felelősség vállalása helyett az ilyen kérdések megoldására alkalmatlan népszavazás intézménye mögé bújik bármelyik politikai oldal".

A jogilag szabad utat kapott kérdések a liberális ügyvivő szerint olyan reformellenes népszavazás alapját jelentik, melynek során kötelességünk lesz elmondani, hogy a diákok és a betegek érdekében ragaszkodnak a működésképtelen rendszerek átalakításához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×