eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Népszavazási anomáliák: külön lapon és külön napon is voksolhatunk

A Fidesznek és a kereszténydemokratáknak kérdésenként kétszázezer aláírást kell összegyűjteniük négy hónapon belül az ügydöntő népszavazáshoz - mondta az InfoRádió által megkérdezett választási szakértőt. Tóth Zoltán szerint az érvényes népszavazási kezdeményezések sokaságára nézve logikus lenne, ha az országgyűlés kijelölne egy napot a referendum megtartására.

Az aláírásgyűjtő ívek hitelesítése után kezdhetik meg a Fidesz és a KDNP aktivistái az aláírásgyűjtést, hogy ki lehessen írni az ügydöntő népszavazást - mondta az InfoRádiónak Tóth Zoltán választási szakértő.

Kifejtette, hogy kérdésenként legalább 200 ezer érvényes aláírást kell összegyűjteni négy hónapon belül, hogy kiírják a referendumot. Ha csak 100 ezer aláírást képesek kérdésenként összegyűjteni, akkor az országgyűlés mérlegeli, hogy kiírja-e a népszavazást - tette hozzá Tóth Zoltán.

Nincs meghatározva, hogy egy szavazólapon hány azonos témakörű kérdés szerepelhet - hangsúlyozta a szakértő.

Tóth Zoltán kiemelte: a törvény szerint akár egy szavazólapon lehet az összes kérdés, de arra is van lehetőség, hogy minden kérdés külön lapon szerepeljen. A végső döntést az Országgyűlés mondja ki erről a kérdésről.

Bármekkora méretű lehet egy szavazócédula - mondta a választási szakértő. Példaként említette, hogy Chicagóban 80 kérdéses népszavazást tartottak néhány éve.

Nincs meghatározva az sem, hogy egy évben hányszor lehet népszavazást tartani - hangsúlyozta Tóth Zoltán. Hozzátette: volt már olyan kezdeményezés, hogy jelöljenek ki egy napot a referendumok megtartására, és ez logikus is lenne az egyre több kezdeményezést figyelembe véve.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×