eur:
385.33
usd:
354.52
bux:
68297.22
2024. május 21. kedd Konstantin

Napokon belül dönt a kormány: megszűnik a múzeumok ingyenessége

Napokon belül a kormány elé kerül az módosító javaslat, amelynek elfogadása után ismét fizetni kell majd az állami múzeumok állandó kiállításainak megtekintéséért - értesült az InfoRádió. Erről Aréna című műsorunkban a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Baán László is beszélt.

Huszonöt múzeumot sorol fel annak a kormányrendeletnek a melléklete, amely lehetővé tette, hogy a központi költségvetésből fenntartott közgyűjtemények állandó kiállításait bárki ingyen nézhesse meg.

Kárhoztatott jótékonykodás

A szakma által mindvégig kárhoztatott jótékonykodás 2004-ben, az uniós csatlakozás alkalmából tűnt jó ötletnek a Medgyessy-kormány döntéshozói számára, de mára bebizonyosodott, hogy több kárt okozott az adófizetőknek, mint amennyi látogatót becsalogatott az intézményekbe. Ráadásul több múzeum kényszerűségből némi változtatással inkább időszakivá alakította át állandó kiállítása egy részét, hogy pénzt kérhessen a látogatóktól.

A Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Baán László Aréna című műsorunkban kézzelfoghatóvá tette, hogy miért kell újra pénzt kérni az állandó tárlatok megtekintéséért. Elmondása szerint ez a "túlbuzgó" döntés évente százmillió forint bevételkiesést okozott a múzeumnak, miközben a japán turistacsoportok - maguk is meglepődve, mert ez sehol sem szokás - díjtalanul nézhették meg a kiállítást.

Az oktatási tárca elzárkózott

Az InfoRádió megkereste az Oktatási és Kulturális Minisztériumot, a tárca azonban elzárkózott a nyilatkozattól. Meg nem erősített értesülésünk szerint az állami múzeumok állandó tárlatainak ingyenességét megszüntető kormányrendelet-módosítás akár már szerdán is a kabinet elé kerülhet, de mindenképpen heteken belül várható a döntés.

Információink szerint a múzeumokat továbbra is térítésmentesen látogathatják majd a kiskorúak általános iskolai tanulmányuk megkezdéséig, a 65 éven felüli nyugdíjas magyar állampolgárok, a fogyatékkal élők kísérőjükkel, valamint a pedagógusok és a levéltárosok.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×