eur:
385.32
usd:
354.75
bux:
68126.41
2024. május 21. kedd Konstantin

A vakvezető kutyák vásárlásához sem járul hozzá az állam

Több segédeszköz társadalombiztosítási támogatását szeretnék elérni a látássérültek. Ezeket a készülékeket ugyanis többnyire külföldről szerzik be, így a termékek ára nagyon magas. Jelenleg az állam még a vakvezető kutyák vásárlásához sem járul hozzá.

A látássérültek számára gyakran okoz gondot a különböző segédeszközök megvásárlása. Ez abból adódik, hogy bár ezeknek a berendezéseknek a jelentős része Magyarországon is kapható, mégis akár háromszor drágábbak, mint az egészséges embereknek készült azonos funkciójú készülékek - mondta Szőke László, a Magyarországi Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke. Hozzátette: jelenleg a társadalombiztosítás a fehérbotnak is kizárólag egy típusára nyújt támogatást.

Esélyegyenlőség

"Még a fehérbotok vonatkozásában sem teljes körű ez a támogatás, holott elemi érdekünk az, hogy minden típusra, tehát a külföldről behozott, korszerűbb, tartósabb fehérbotokra is megkapjuk a támogatást. A technika fejlődése lehetővé teszi a látássérültek számára is különböző egyéb segédeszközök használatát. Mi azt szeretnénk elérni, hogy ezekért az eszközökért ne kelljen többet fizetnünk, mint látótársainknak, mert álláspontom szerint, ez szolgálja az esélyegyenlőséget" - hangsúlyozta.

Még a vakvezető kutya sem szerepel a támogatott gyógyászati segédeszközök listáján - mondta Vasteleky-Einbeck Péter, a Vakok Országos Szövetsége Kutyakiképző Iskolájának igazgatója. Hozzátette: a magániskolákban kiképzett vakvezető kutyák egy részét jó pénzért külföldre adják el, mert itthon az állam nem támogatja sem a kiképzést, sem az eltartásukat.

Egymillió forint egy kutya kiképzése

"A vakvezető kutya kiképzése több mint 1 millió forintjába kerül a magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének. Ismerünk olyan vakvezető kutya kiképzéssel foglalkozó személyeket, vállalkozásokat, akik, illetve amelyek haszonnal külföldön értékesítik a vakvezető kutyákat. A külföldről kapott dotáció ezért a kutyáért lényegesen magasabb, mint amit itthon lehetne elérni. Õk ennél az egy milliónál többet kapnak egy-egy ilyen kiképzett kutyáért külföldön" - jelentette ki.

Vasteleky-Einbeck Péter hozzátette: amennyiben egy látássérült - akár két éves várakozás után - hozzájut egy vakvezető kutyához, az eb fenntartásához nem kap támogatást, viszont a kutyakiképző iskola ingyen biztosítja az állatorvosi ellátást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×