eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

A Terminátor szembeszáll a fegyverlobbival

Feldühítette az amerikai fegyverlobbit Kalifornia kormányzója: Arnold Schwarzenegger támogatja azt a törvényjavaslatot, amely szerint minden, az államban gyártott és eladott félautomata fegyverhez használatos töltényt meg kell jelölni.

A kormányzó annak ellenére is a javaslat készítői mellé állt, hogy azt ellenzi a National Rifle Association, az amerikai fegyvertartók érdekvédelmi szervezete, tagjai szerint ugyanis a jelölés bevezetésével egyes esetekben ártatlanok keveredhetnének bajba.

A törvény - amely a maga nemében az első az Egyesült Államokban - előírja, hogy minden Kalifornia államban gyártott vagy eladott félautomata fegyver megjelölje azokat a lövedékeket, amelyeket kilő. A töltényen szerepelnie kell a fegyver szériaszámának és gyártmányának.

Az Egyesült Államok legnépesebb államában gyakoriak a bandák közötti lövöldözések, és több szigorú törvényt hoztak már annak érdekében, hogy visszatartsák az embereket a fegyvervásárlástól.

Könnyebb lesz azonosítani a bűnelkövetőket

A fegyvergyártóknak és -kereskedőknek 2010-ig van idejük, hogy felkészüljenek, akkortól lép hatályba a törvény, amelyet támogatott a kaliforniai rendőri vezetők szervezete is: tagjai szerint így könnyebb lesz azonosítani a fegyvereket, amelyeket több erőszakos cselekmény elkövetésekor is használtak.

Az ellenzőknek is megvannak azonban a maguk érvei. Szerintük a technológia megbízhatatlan, és akár félre is vezetheti a rendőrséget, hiszen a bűncselekmények elkövetői nem feltétlenül a saját fegyverüket használják.

Arnold Schwarzenegger a múlt héten újabb, fegyverekkel kapcsolatos kérdésekről is tárgyalt: azt tervezi, hogy az állam egyes részein betiltja az ólomalapú lövedékek használatát, mivel a vizsgálatok szerint az ólom mérgezi a veszélyeztetett kondorkeselyűket.

Nem ez az első alkalom, hogy a kormányzó nem ért egyet a republikánus párt elképzeléseivel: a fegyverkérdésen kívül máshogyan foglalt állást az őssejtkutatás és a környezetvédelem ügyében is.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×