eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

A digitális átállás volt a témája az Internet Hungary első napjának

A volt informatikai miniszter és a Miniszterelnöki Hivatal egyik illetékese szerint is "forintosítható" az a kiesés, amit a digitális átállás esetleges elhúzódása okozhat. Kovács Kálmán és Vári Péter erről az Internet Hungary nyitónapján tartott előadásában beszélt.

"Itt minden elfecsérelt nap forintban is számítható, és közönségarányban is" - mondta Kovács Kálmán, aki szerint "nagy baj lenne", ha a kábelhálózatok terjedése "kiszorítaná" a piacról a digitális televíziózást.

Vári Péter szerint is "forintosítható" az elvesztegetett idő; a szakember megjegyezte, a digitális átállás stratégiájának véglegesítésével minden szereplő számára "kiszámítható lett a pálya".

A digitális átállásról rendezett kerekasztal-vitán Jánosi György (MSZP) azt emelte ki, ha a mostani 30-ról 20 százalékra csökken a be nem kábelezett háztarások aránya, akkor az "piaci értelemben is kétségessé teszi" a digitális multiplexek pályázatát.

Emlékeztetett ugyanakkor arra, míg Nyugat-Európában "normális esetben" 7-8 év volt a tényleges előkészületek után a digitális korszakra való felkészülésre, addig Magyarország vállalásai alapján 2011 utolsó napján le kell állítani a ma működő analóg műsorszolgáltatást.

Rudi Zoltán, a Magyar Televízió (MTV) elnöke azt vetette fel, hogy míg ma a három földfelszíni frekvencia egyike a közszolgálaté, addig a digitális korban a rendelkezésre álló sávszélesség töredéke jut majd ezeknek a médiumoknak.

"Ezzel van a probléma" - mondta, úgy számszerűsítve a dolgot, hogy a multiplexek másodpercenkénti 200 megabites sávszélességéből alig 6 megabit jut e szektorra.

"Én még nem találkoztam olyan emberrel, aki megabit per szekundumot nézne a tévén" - jegyezte meg Deutsch-Für Tamás fideszes politikus, aki a két nagy országos kereskedelmi csatorna túlsúlyáról beszélt, kijelentve, hogy "ez nem egy tényleges versenyre épülő piac".

Az ellenzéki országgyűlési képviselő ezt azzal támasztotta alá, hogy az RTL Klub és a TV2 a nézettség 60 százalékát mondhatja magáénak, és a reklámbevételek 80 százalékát söpri be.

Róbert Ákos, az RTL Klub vezérigazgató-helyettese, aki saját csatornája nézettség-részesedését 25 százalékra tette, és ennél néhány százalékkal alacsonyabbra becsülte a TV2-ét, arról beszélt, e két adó és az MTV "a legnagyobb vesztesei lesznek az átállásnak".

Szerinte az a kérdés, miként tudnak válaszolni arra, hogy hirtelen megszűnik a frekvencia-szűkösség, és lesz 30-40 magyarul beszélő csatorna. Szerinte a megoldás a csatornacsaládok létrehozása, a kérdés csak az, hogy ezt megengedi-e, és ha igen, mennyiben a jogi szabályozás.

Mint megjegyezte, ha a két nagynézettségű kereskedelmi adó nem megy fel az első (legnagyobb lefedettségű, majd a közszolgálati adókat is sugárzó) digitális multiplexre, akkor "miért engedjen be bárki a lakásába egy dobozt, amin pont azt nem láthatja, amit akar".

Péntek Zoltán, a TV2 jogi igazgatója szerint ha lazítják a kereszttulajdonlás szabályait, akkor nem kellene arra kényszeríteni adókat, hogy "más módon" valósuljon meg a többcsatornás modell.

Kocsis Attila, a Viasat Hungária vezérigazgatója hangsúlyozta: a kereskedelmi csatornák versenyében harmadik helyen álló adójuk, a Viasat3 miatt "nem függetleníthető" a két vezető kereskedelmi televízió politikájától a stratégiájuk.

Szavai szerint van egy sikeres üzleti modelljük, "ha egy-két évig nem történik semmi sem, akkor sem dől össze a világ".

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×