eur:
385.36
usd:
354.94
bux:
68070.75
2024. május 21. kedd Konstantin

Terv a Nyugati téri felüljáró és a Ferdinánd híd elbontására

A Nyugati téri felüljáró és a Ferdinánd híd elbontását, a kiskörúti és a 14-es villamosvonal meghosszabbítását javasolja az a kormányzati negyed építésével kapcsolatban készült szakmai anyag, amit a napokban tárgyaltak meg a gazdasági minisztérium és a főváros vezető szakemberei.

A fővárosi kabinet hétfőn tárgyalt arról a kormányzati negyeddel kapcsolatos koncepcióról, amely egy szeptember végi megbeszélés alapján készült. Az egyeztetésen a főváros és a gazdasági tárca vezető szakemberei vettek részt.

A koncepció javasolja, hogy bontsák el a Nyugati téri felüljárót és számolják fel a pályaudvar melletti buszpályaudvart.

A Nyugati pályaudvar fogadócsarnokából, az úgynevezett Eiffel-csarnokból kikerülnének a vágányok, és a terület reprezentatív, zárt köztérré válna. Az InfoRádió ugyanakkor úgy tudja, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nem támogatja a vasúti funkció kiköltöztetését a csarnokból.

Bővül a Podmaniczky utca

A pályaudvar területére befutó vágányok számát 17-ről 8-ra csökkentenék. A megmaradó vágányokat részlegesen vagy teljesen felülépítenék, de még azt a verziót sem vetették el, hogy az egész pályaudvart a Rákosrendezőre telepítsék ki.

Már az építkezés első ütemében, azaz jövő év végéig kétszer két sávosra bővülne a Podmaniczky utca, sőt szükségesnek tartják a Ferdinánd híd elbontását és alagútba helyezését.

A kormányzati negyed utasforgalmi igénye miatt a készülő szabályozási terv javasolja a kiskörúti villamosvonal néhány éven belüli meghosszabbítását a Ferdinánd hídig. A villamos a Podmaniczky utcán és a Dózsa György úton haladna a Ferdinánd híd vonaláig, ahol át lehetne szállni a Váci úti meghosszabbított vonalon érkező 14-es villamosra.

A koncepcióról szóló tájékoztatót a fővárosi kabinet megtárgyalta és tudomásul vette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Jön a fontos kamatdöntés - Egyre fentebb a magyar részvények

Jön a fontos kamatdöntés - Egyre fentebb a magyar részvények

A forint szempontjából a Magyar Nemzeti Bank mai kamatdöntése lesz a legfontosabb esemény a héten - az elemzők véleménye szerint a jegybank 50 bázisponttal fogja csökkenteni a kamatokat, ezzel az irányadó ráta 7,25%-ra csökkenhet. Ez lehet az egyik utolsó kamatcsökkentés idén, az év végére is viszonylag magas kamatot várnak az elemzők. Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is kisebb mínuszokat láthatunk, a magyar tőzsde azonban ennek ellenére felülteljesít. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×