eur:
385.46
usd:
354.64
bux:
68168.21
2024. május 21. kedd Konstantin

Távozik a kormánymegbízott, ha az MSZP sátrakba telepíti a hajléktalanokat

Az InfoRádió nem hivatalos értesülése szerint távozik a posztjáról Vecsei Miklós hajléktalanügyi kormánymegbízott, ha a parlament megszavazza azt az MSZP-s javaslatot, amelynek nyomán sátrakban helyeznék el az átmeneti szállásokból kiszorult hajléktalanokat. A bázis-szállások ötletével egyelőre az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke sem ért egyet.

Sátrat verne a hajléktalanoknak két MSZP-s országgyűlési képviselő. Vidorné Szabó Györgyi és Józsa István a szociális törvényt módosíttatná úgy, hogy a már meglévő intézménytípusok mellett bevezetnék a bázis-szállás fogalmát. Ez egyszerűbben szólva sátras elhelyezést jelentene.

Jelenleg átmeneti elhelyezést szolgáló intézménytípusként szerepel a törvényben az időskorúak, valamint a fogyatékos személyek gondozóháza, továbbá a pszichiátriai- és szenvedélybetegek, illetve a hajléktalanok átmeneti otthona és az éjjeli menedékhely.

Részletek nem ismeretesek

A hetedikként tervezett bázis-szállás a javaslat írásos indoklása szerint olyan új típusa lehetne az ellátásnak, amely a hajléktalanságból való kikerülés első lépését jelentené. A kezdeményezők hangsúlyozzák, hogy a sátrak mellett WC-k is lennének, a hajléktalanok pedig segítséget kapnának a visszailleszkedéshez. Hozzáteszik, hogy ezzel párhuzamosan szükséges az átmeneti szállások fejlesztése.

A javaslat részletei nem ismertek, mert Vidorné Szabó Györgyi nem elérhető, a másik kezdeményező, Józsa István pedig elhárította az érdeklődésünket. Arra hivatkozott, hogy ez Vidorné Szabó Györgyi szakterülete. Így egyelőre nem tudjuk, hogy a képviselők a hajléktalanok mostani tartózkodási helyein építtetnének-e sátortáborokat, vagy külön területeket jelöltetnének ki erre a célra.

Iványi Gábornak vannak fenntartásai

Ennél is érdekesebb azonban, hogy a hajléktalan-ellátással hosszú idő óta foglalkozó Oltalom Karitatív Egyesület elnöke, Iványi Gábor nem tud a javaslatról, bár a rendelkezésre álló kevés információ alapján is fenntartásai vannak az ötlettel kapcsolatban. Szerinte inkább lakókocsis elhelyezést kellene biztosítani, mert a sátrak hidegek és nem biztonságosak.

Vecsei Miklós hajléktalanügyi kormánymegbízott, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke egyelőre nem nyilatkozott az MSZP-s képviselői javaslatról. Az InfoRádió azonban más forrásból, nem hivatalosan úgy értesült, hogy a kormánymegbízott ellenzi a hajléktalanok sátras elhelyezését, olyannyira, hogy ha a parlament megszavazza a bázis-szállások bevezetését, akkor Vecsei Miklós azonnal felmond.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Csúcsközelben ragadt a forint az MNB-döntés bejelentése után

Csúcsközelben ragadt a forint az MNB-döntés bejelentése után

A hétfői magyar munkaszüneti nap után kedden a déli órákra bő háromhavi csúcsra ugrott a forint 385 közelében az euróval szemben, miközben régiós versenytársa, a lengyel zloty bő négyéves csúcson jár a folyó fizetési mérleg helyzet javulása, illetve az EU-pénzek kiszabadítása miatt. Ma az MNB a Portfolio elemzői felmérésével egyező mértékű, 50 bázispontos vágást hajtott végre 7,25%-ra, amelyre a forint nem mutatott érdemi reakciót, 385,5 körül ragadt. Ezzel együtt is fontos lesz figyelni a délután 3 órási jegybanki sajtótájékoztató üzeneteire. Reggel Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter keményen bírálta a jegybanki vezetést a versenyképességi stratégia bemutatása után, és az együttműködés hiányát rótta fel, de ez most nem okozott érdemi forintpiaci reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×