eur:
385.35
usd:
355.05
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

AB: lehet szavazni a tanídjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról - a nap legfontosabb hírei

Lehet népszavazást tartani a felsőoktatási tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj megszüntetéséről - határozott az Alkotmánybíróság. Az Országos Választási Iroda vezetője az InfoRádióban elmondta: az Alkotmánybíróság végső döntésére vár a Fidesz további négy kérdése és Kálmán László nyelvész több kezdeményezése. Rytkó Emília elmondta: az Alkotmánybíróság által elfogadott fideszes kérdések ügyében az ellenzéki pártnak 4 hónap alatt kell összegyűjtenie az aláírásokat.

A miniszterelnök szerint népszavazási kezdeményezésének hatására sok kérdésben többet haladtak előre a pártok két hét alatt, mint az elmúlt 15 évben. Gyurcsány Ferenc kijelentette: a közélet megtisztítását szolgáló program kulcskérdésnek tekinti a párt- és kampányfinanszírozás átalakítását. Úgy vélekedett, hogy a politikára e tekintetben olyan mértékű gyanú vetül, amelyet újabb ígéretekkel már nem lehet eloszlatni. A kormányfő szerint a megállapodás kényszere ma nagyobb, mint bármikor volt. Az SZDSZ arra kérte a miniszterelnököt, hogy vonja vissza a javaslatcsomagot. Eörsi Mátyás, a liberális frakció vezetője közölte: koalíciós egyeztetést tartanak szükségesnek. A Fidesz szóvivője úgy vélekedett, hogy a kormányfő zsarolási kísérlete megbukott. Szijjártó Péter szerint Gyurcsány Ferenc pozíciója meggyengült, népszavazási kezdeményezésével csak a figyelmet akarja elterelni a belpolitikai botrányokról.

A szocialista polgármesterek elfogadhatatlannak tartják a javaslatot

Elfogadhatatlannak tartják jelenlegi formájában az összeférhetetlenségi törvény módosítására vonatkozó javaslatot a szocialista frakció polgármester tagjai. Molnár Gyula, az MSZP országgyűlési képviselője, XI. kerületi polgármester erről az után beszélt az InfoRádióban, hogy az érintett politikusok egyeztettek Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. Molnár Gyula hangsúlyozta: nem tartják szerencsésnek a közélet tisztaságát célzó javaslatok részeként a polgármesteri és a parlamenti képviselői összeférhetetlenség kérdésének felvetését. A kormánypárti politikus elmondta: az elképzelés visszavonását kezdeményezik, valamint azt, hogy induljon újabb egyeztetés egy olyan közjogi csomagról, amelynek része lenne az összeférhetetlenségre vonatkozó szabályozás, illetve a kisebb parlamentre vonatkozó fideszes elképzelés is.

Zuschlag előzetesének meghosszabbítását indítványozta az ügyészség

Zuschlag János előzetes letartóztatásának 60 nappal történő meghosszabbítását indítványozta az ügyészség. Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség helyettes vezetője az InfoRádióban azt mondta: azért kezdeményezték az előzetes letartóztatás meghosszabbítását, mert továbbra is fennáll a szökés és elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye. A volt szocialista képviselő ügyében Szegeden döntenek, mert az ügyben a Kecskeméti Városi Bíróság még februárban elfogultságot jelentett be.

A tőketerebesi erőmű elfogadhatatlan


Elfogadhatatlannak tartja a szlovákiai Tőketerebesre tervezett széntüzelésű hőerőmű környezeti hatástanulmányát a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. A tárca szerint a dokumentum a légszennyezés kérdésében nem támasztja alá megfelelően azt az állítást, hogy a beruházásnak nem lesz határon átterjedő hatása, ökológiai és vízvédelmi szempontból pedig meg sem vizsgálja ezt a lehetőséget. A minisztérium azt is kifogásolja, hogy az elemzés a 2002 óta világörökségi oltalom alatt álló tokaji borvidéket csupán, mint világörökségre jelölt területet említi. A hatásvizsgálat emiatt a Világörökség Egyezményben rögzített elvek teljes figyelmen kívül hagyásával készült. A minisztérium még augusztus közepén jelezte Szlovákiának, hogy be kíván kapcsolódni a környezeti hatásvizsgálati eljárásba.

Három amerikai kapta a közgazdasági Nobel-díjat

Az amerikai Leonid Hurwicz, Eric Maskin és Roger Myerson kapta az idei közgazdasági Nobel-díjat. Ezt Stockholmban a Svéd Királyi Tudományos Akadémia jelentette be. Az indoklás szerint a kitüntetéssel azt a munkát ismerik el, amellyel a díjazottak lefektették a mechanizmustervezés elméletének alapjait. A három kutató azt vizsgálta, miként lehet optimális rendszert alkotni bizonyos célok, például a társadalmi jólét vagy magánprofit elérésére.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×