eur:
386.98
usd:
358.56
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Magyarországon is megjelenhet a génkezelt cukor?

A wyomingi American Crystal cukoripari óriásvállalat, több nagy cukorgyárral együtt bejelentette, hogy ezentúl genetikailag módosított cukorrépából fogják kinyerni a cukrot. Egy szakértő szerint nincs kizárva, hogy az így készült cukor Magyarországra is eljut.

Az Európai Unió tagállamainak miniszterei néhány héttel ezelőtt nem tudtak dönteni arról, beengedjenek-e az öreg kontinensre egy génkezelt cukorrépafajtát. Az eredmény döntetlen lett, azaz sem a tiltók, sem a támogatók nem szereztek többséget. A döntés így az Európai Bizottsághoz kerül.

Sokan attól felnek, hogy a bizottság engedélyezni fogja a behozatalt, hiszen az utóbbi években ezt számos génkezelt termék esetében megtette.

Fhrüwald Ferenc, a Biokosár ökomagazin felelős szerkesztője az InfoRádióban elmondta: a cukor zacskójára a jelenlegi szabályok szerint nem kötelező ráírni, hogy az génkezelt vagy hagyományosan termelt cukorrépából készült. Szerinte így elképzelhető, hogy a termékek megjelennek Magyarországon is.

De miért is van szükség arra, hogy módosítsák a répa genetikai állományát a kutatók? A világ egyik legnagyobb génmódosítási eljárásokban és termékekben érdekelt vállalata, egy amerikai cég kifejlesztett egy olyan gyomirtót, amelynek csak azok a növények állnak ellen, amelynek módosítják a genetikai összetételét.

Fhrüwadl Ferenc szerint az így előállított termék semmivel sem lesz olcsóbb a hagyományosnál, így a vásárlóknak nem érdeke, hogy támogassák a génkezelt élelmiszerek forgalomba hozatalát. A kutatás és marketing ugyanis minden megtakarítást felemészt.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Lefelezik az iváncsai akkumulátorgyár dolgozóinak létszámát, igaz, a dél-korai SK Innovation üzemében csak a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg – mondta az InfoRádióban Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke. Fónagy János parlamenti államtitkár közölte: az elküldött dolgozók máshol kapnak munkát, a megélhetésük biztosított lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×