eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Gyurcsány Ferenc megérti a jobboldal egy részét

A szélsőséges politikai erők elszigetelésének fontosságáról beszélt a miniszterelnök a XX. századi magyar progresszió címmel a Parlamentben tartott konferencián.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: a hatalom megszerzésére irányuló erőfeszítések nem írhatják felül azt a kötelezettséget, hogy minden demokratikus párt tartsa magát távol a szélsőségektol.

A kormányfő azt mondta: megérti, hogy nehéz helyzetben van a jobboldal egy része, mert miközben megpróbál a centrumban maradni, szeretné elkerülni azt is, hogy önálló politikai erő alakuljon ki a szélsőjobboldalon.

Közölte: politikusként és közszerepet vállaló értelmiségiként két feladatot lát, az egyik, hogy meg kell erősíteni a demokratikus centrumot, a másik pedig az, hogy el kell mélyíteni a demokratikus meggyőződést, a demokratikus kultúra és viselkedési mintáknak a szerepét és elfogadottságát az országban

Gyurcsány Ferenc hangoztatta, kisebb kell, hogy legyen a távolság a demokratikus közepet alkotó centrumpártok között és nagyobb az együttműködés, mint amekkora távolságot fenn kell tartani a radikális és szélsőséges politikai mozgalmaktól, eszméktől és nézetektől. A kormányfő hozzátette: belátja, ez a baloldalon sokkal könnyebb, mint a jobboldalon, hiszen a magyar baloldalon nincsen közvetlen szervezett radikális politikai mozgalom.

A miniszterelnök szerint a magyar politikai élet színpadán lévő főszereplők alapvetően, kivétel nélkül döntően demokraták és a magyar progresszió örökösei. Hozzátette: az igazi baj az, hogy a demokratizmus kulturális mélysége, szerepkészletmélysége, attitűdmélysége nem elegendő.

Gyurcsány Ferenc közölte: a baloldalon muszáj amellett érvelni, hogy sokkal árnyaltabb képet kell kialakítani az 1945 előtti időszakról és muszáj érvelni azzal szemben, hogy ezt nem lehet egy jelzővel elintézni. Nehezebb dolog, hogy a baloldal tisztázza viszonyát a nem demokratikus baloldali hagyományokhoz, és tisztázza, mi a viszonya az 1948-1989-es időszakhoz, illetve 1919-hez - tette hozzá.

A kormányfő kijelentette: továbbra is azokat az alapvető baloldali értékeket kell továbbvinni, amelyek a baloldal eredettörténetét végigkísérik. Ez a társadalmi igazságosság, méltányosság, a közösségi szerepvállalás - fejtette ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:00
×
×
×
×