eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Az aradi vértanúkról emlékeztek meg országszerte - a nap legfontosabb hírei

Országszerte és a határon túl is megemlékeztek az 1848-49-es szabadságharc leverését követő megtorlás áldozatairól. A Kossuth téren felvonták, majd félárbocra engedték a Magyar Köztársaság lobogóját. Koszorúzást tartottak a Batthyány-mauzóleumnál, a Fiumei úti sírkertben, és a Batthyány-örökmécsesnél is.

Aradon Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke és Lezsák Sándor, a Parlament fideszes alelnöke vett részt a különböző helyszíneken rendezett ünnepségeken. Nagyváradon Orbán Viktor, a Fidesz elnöke mondott beszédet. A vajdasági Zomborban a Szent Rókus temetőben lévő 1848/49-es emlékoszlopnál emlékeztek, majd elhelyezték a kegyelet virágait a honvédsíroknál.

Folytatja az országjárást Sólyom László


A cigányság helyzetéről tájékozódik országjárásának következő helyszínén a köztársasági elnök. Sólyom László a Népszabadságnak adott interjúban azt mondta: a következő napokban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tokaj és a Cserehát térségébe látogat. Az államfő úgy fogalmazott: ha a cigányságot meghagyják a mostani szegregált, nyomorúságos állapotában, akkor egyre kilátástalanabb lesz a beilleszkedésük, és elmérgesedik a viszony a többséggel is.

Szili Katalin Szlovákiában koszorúzott

Szlovákiában 500 helyi és mintegy 100, a második világháború után kitelepített jelenlétében koszorúzta meg a magyar Országgyűlés elnöke a Pozsonypüspökiben felszentelt kopjafát. Szili Katalin a Csemadok helyi alapszervezetének meghívására magánlátogatást tett Szlovákiában. A házelnök az eseményen nem mondott beszédet, és a sajtónak sem nyilatkozott. Tegnap a szlovák parlament elnöke érthetetlennek nevezte, hogy magyar kollégája - a Benes-dekrétumok pozsonyi megerősítése miatt - nem ment el két csütörtöki, szlovákiai eseményre. A Fidesz támogatja Tőkés Lászlót

A Fidesz minden segítséget megad Tőkés Lászlónak, aki független jelöltként indul a romániai európai parlamenti választáson. Erről Orbán Viktor pártelnök beszélt Nagyváradon. A politikus úgy fogalmazott: pártja képviselői és ő maga annyiszor utazik Erdélybe, ahányszor a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke erre igényt tart. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke szerint akár történelmi botlásnak is nevezhető, hogy Orbán Viktor és pártja nyíltan beavatkozik az erdélyi magyar politikába, Tőkés László egyéni jelöltségét támogatva. Markó Béla így reagált Orbán Viktor nagyváradon tett kijelentésére.

A MOL szerint az OMV lejárató kampányt folytat

A MOL-csoport kommunikációs igazgatója szerint az osztrák OMV lejárató kampányt indított a magyar kormány és a vállalat vezetése ellen. Ferencz I. Szabolcs elmondta: bizonyítékuk van arra, hogy az állami irányítású OMV juttatott el több újság szerkesztőségéhez olyan valótlan adatokat tartalmazó összeállítást, amelynek célja a MOL vállalatirányítási rendszerének befeketítése; emellett az osztrák cég megbízásából terjesztenek hamis információkat különböző ügynökségek a kormány által benyújtott törvényekről. Előzőleg a brit Financial Timesnak adott interjúban Gyurcsány Ferenc kormányfő azt hangsúlyozta, hogy a kormány az európai uniós jogszabályokat betartva szeretné megoldani a problémát.

Budapesten szervez demonstrációt a HÖOK

Demonstrációt szervez a fővárosban október közepén a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, ha az oktatási tárca nem fogadja el a tandíj ügyében megfogalmazott javaslatukat. A szervezet elnöke a HÖOK veszprémi közgyűlésének szünetében hangsúlyozta: olyan rendszert szeretnének, amelyben a tehetséges diákok mindenképpen bekerülnek a felsőoktatásba, vagyis nem az anyagi helyzeten múlik a felvétel. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája azt indítványozza, hogy az államilag támogatott képzésben résztvevő diák az egységes tandíj helyett, azok után a kreditek után fizetné ki normatíva 3-5 százalékának megfelelő összeget, amelyeket nem teljesített.

Aranyérmes a férfi kardválogatott

Aranyérmet nyert a magyar férfi kardválogatott a szentpétervári vívó-világbajnokságon. A Nemcsik Zsolt, Lontay Balázs, Szilágyi Áron, Decsi Tamás összeállítású csapat a döntőben 45-43-ra múlta felül a franciákat.

Címlapról ajánljuk
Szilágyi Áron: jó előjel lehet, hogy most sérültünk le, és nem az olimpia előtt

Szilágyi Áron: jó előjel lehet, hogy most sérültünk le, és nem az olimpia előtt

Jövő héten, a madridi világkupán újra versenyezni fog a sérüléséből felépülő háromszoros olimpiai bajnok; azt mondta az InfoRádióban, hogy jót tett neki a pihenő, és mentálisan is feltöltődött. A Vasas kardvívója nemcsak edz, hanem kampányol is, ugyanis nyáron be szeretne kerülni a NOB sportolói bizottságába.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 12. 18:22
×
×
×
×