eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Alapjaiban borítaná fel a jogrendszert Gyurcsány javaslata?

Nem lehet büntetni, ha nem tudják bizonyítani, ki volt a szabálysértő - jelentette ki az InfoRádió által megkérdezett ügyvéd. Magyar György azután fejtette ki véleményét, hogy a miniszterelnök a közlekedési szabályok szigorítását javasolta.

A tervek szerint szabálysértés esetén automatikusan az autó tulajdonosa vagy üzembentartója lenne a felelős. Jelenleg ugyanis sokan azért ússzák meg a büntetést, mert arra hivatkoznak, hogy nem ők vezették az autót a szabálysértés idején.

Magyar György szerint ugyanakkor az objektív felelősség elvének bevezetése alapjaiban rengetné meg a szabálysértési jogot.

A jelenlegi törvényi szabályozás a római kori elvekre épül, melyek alapján nem lehet büntetni azt, aki nem követett el bűncselekményt, illetve az elkövetés tényét nem tudják bebizonyítani. Az objektív felelősség bevezetéséhez a szabálysértési kódex egészét kellene módosítani - hangsúlyozta az ügyvéd.

A kormány tervei szerint egy törvénymódosítás lehetővé tenné az önkormányzatoknak, hogy saját kezelésű útjaikon maguk is mérhessenek sebességet, illetve az autópálya-matricát ellenőrző kamerákat is sebességmérő berendezéssel szerelnék fel.

Az ügyvéd kifejtette: az ellenőrző kamerák fejlesztésének nincs jogi akadálya, a törvénymódosítás viszont komoly problémákat vethet fel.

"Nagyon nagy probléma lenne, ha ezentúl minden út tulajdonosa önálló kis hatóságként lépne fel" - húzta alá Magyar György.

A szakember hozzátette: a mostani, rendőrség alatt centralizált rendszer jól működik; a közlekedésrendészet szakmailag jóval felkészültebb az egyes önkormányzatoknál és megfelelő apparátussal is rendelkezik. Jó, ha egymás munkáját segítik, de a feladatok átvétele nem indokolt.

A kamerák tudják

Az autópálya matrica meglétét ellenőrző kamerák alkalmasak a sebesség mérésére - mondta el az InfoRádiónak az Állami Autópályakezelő Zrt. szóvivője.

Winkler-Virág András hozzátette: a kameráknak ezt a funkcióját a jelenlegi jogszályok szerint nem használhatják.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:00
×
×
×
×