eur:
388.95
usd:
360.64
bux:
68398.46
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Sok pénzt bukhatnak a cégek, ha nincs rendben a szabadságolás

Hétfőtől ellenőrzi a munkaügyi felügyelet, hogy a munkáltatók kiadták-e a dolgozók tavalyról megmaradt szabadságát a szeptember végi határidőig. Ha az ellenőrök csak egy munkavállaló papírjait nem találják rendben, a bírság összege 30 ezer forinttól 3 millió forintig terjedhet. Ha több emberét, akkor 8-10 millió forint is lehet a büntetés - mondta az InfoRádiónak az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség osztályvezetője.

A tavalyról megmaradt szabadságokat szeptember 30-ig lehetett kiadni - mondta az InfoRádiónak az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség osztályvezetője.

Kovácsszegi Dorottya közölte: az nem változott, hogy a szabadságot az esedékesség évében kell a munkáltatónak kiadnia - és nem a munkavállalónak kivennie.

Kivételesen fontos gazdasági érdek, illetve, a munkáltató működési körét közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén ezt a szabadságot át lehet vinni a következő évre március 31-ig, kollektív szerződés esetén pedig június 30-ig - tájékoztatott az osztályvezető.

Hozzátette, hogy jogszerűen a rendes szabadság negyede vihető át 2008-ra.

A munkaügyi ellenőrzés főszabály szerint a munkavégzés helyén kezdődik. Ekkor meghallgatják a munkavállalókat és a munkáltató képviselőjét, és áttekintik a munkaügyi dokumentációt. Az ellenőrök az információkat összevetve állapítják meg, hogy történt-e jogsértés - mondta Kovácsszegi Dorottya.

Amennyiben a munkáltató nem adta ki szeptember 30-ig a szabadságot, a hatóság kötelezi őt a szabálytalanság megszüntetésére. Ha a szabálytalanság rendszeres és több munkavállalót érint, a felügyelők munkaügyi bírságot szabhatnak ki - közölte az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség osztályvezetője.

A bírság összege függ a jogsértés súlyától, gyakoriságától, a foglalkoztatotti létszámtól, attól, hogy ismételt-e a jogsértés, illetve, hogy a munkáltató természetes személy vagy sem - fűzte hozzá Kovácsszegi Dorottya.

Elmondta: a büntetés törvényi maximum egy fő esetén alapesetben 3, több fő esetén 8, ha pedig a szabadságok kiadása mellett más jogsértést is megállapítanak 10 millió forint

A szabadság kiadásával kapcsolatos szabálytalanságok a jogsértések 4-6 százalékát teszi ki. A leggyakoribb ez a kereskedelemben és a feldolgozóiparban - mondta az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség osztályvezetője.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Belenyúl az MNB az életbiztosításokba,  megnövelné a közvetítők számát a kormány

Belenyúl az MNB az életbiztosításokba, megnövelné a közvetítők számát a kormány

A következő hetekben bocsátja konzultációra etikus 2.0 koncepcióját a Magyar Nemzeti Bank, amelytől a túl magas költségmutatójú életbiztosítási termékek kivezetését, az értékesítési hibák felszámolását és az ügyfélérték növelését várja a jegybank. A kormány a sikeres lakásbiztosítási kampány után ráfordul az öngondoskodási piac és az agrárbiztosítások megújítására, előbbi felfuttatása érdekében a biztosítási közvetítők nagyobb fokú bevonását tervezi a pénztári piacon is. A biztosítók eközben arra számítanak, hogy jövőre már nem sújtja őket az extraprofitadó, és  megfogadja néhány további javaslatukat is a kormány, amelyek között egy családvédelmi életbiztosítás bevezetése is szerepel. Minderről a Magyar Biztosítási Alkuszok Szövetségének (MABIASZ) a konferenciáján volt szó hétfőn Visegrádon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×