eur:
388.48
usd:
360.61
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Magyar Bálint elszámoltatná a képviselőket költségtérítésükkel

A közélet szereplőinek mindenekelőtt önkorlátozással kellene tisztázniuk magukat a korrupció vádja alól - mondta a kancellária szabad demokrata fejlesztéspolitikai államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában. Magyar Bálint azt követően beszélt erről, hogy a kormányfő hétpontos javaslatot tett a közélet tisztasága érdekében.

Az összeférhetetlenségi viszonyok meghatározása régóta napirenden van, a közélet szereplőinek elsősorban önkorlátozással kellene tisztázniuk magukat - mondta az InfoRádiónak a fejlesztéspolitikai államtitkár.

Magyar Bálint hozzátette: az SZDSZ egyetért a kormányfő javaslatával, amely szerint a magasabb beosztású köztisztviselők számára kötelező lenne a vagyonosodási vizsgálat.

Arról, hogy legyenek-e főállású országgyűlési képviselők, a szabad demokraták ügyvivője úgy vélekedett: ez az intézmény akkor lesz megteremthető, ha őszintén lehet beszélni arról, hogy a magyar képviselők alapfizetése a legalacsonyabb az Európai Unióban.

A fejlesztéspolitikai államtitkár úgy véli: a képviselőknek jelenleg nem kell elszámolniuk az alapfizetésüket kiegészítő költségtérítésekkel, tisztább lenne azonban a helyzet, ha ez megváltozna.

Több nőt a Parlamentbe!

Ha a pártlistákon a nők aránya 50 százalék lenne, akkor a  parlamentben is nőne a számuk: jelenleg a képviselők 11 százaléka nő, míg, ha a javaslatot elfogadják, ez az arány 25-30-ra emelkedhet - mondta Magyar Bálint.

A szabad demokrata politikus hozzáfűzte: a 11 százalékkal Magyarország az Európai Unió utolsó előtti helyén áll, csak Máltát előzi meg, a "világranglistán" pedig 120.

Miközben a diplomások és a felsőoktatásban tanulók több mint a fele nő, hatalmi pozíciókba gyakorlatilag nem kerülhetnek - tette hozzá az SZDSZ ügyvivője.

Magyar Bálint közölte: ez alapvető emberi jogi kérdés, és pártja egyik alapvető problémája is, hogy a klasszikus liberalizmus jogegyenlőségen alapuló értékei mellé hogyan integrálja az esélyegyenlőség értékeit.

Hanganyag: Szûcs Péter

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×