eur:
389.43
usd:
361.5
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gőzünk sincs arról, mekkora kárt okoz a hájasság

A magyar lakosság 65 százaléka gondolja úgy, hogy normális a testsúlya, miközben ez csak 40 százalékukra igaz. Elhízottnak mindössze 26 százalékuk érzi magát, holott a valós érték 54 százalék - állapította meg a Tárki és az Image Factory második társadalmi klímajelentése.

A magyar lakosság 40 százalékának ideális a testsúlya, 54 százalék valamilyen szinten túlsúlyos - mondta az InfoRádiónak az Image Factory kreatív igazgatója. Hozzátette: minden ötödik magyar kritikusan túlsúlyos.

Az emberek 65 százaléka véli úgy, hogy testsúlya ideális, és mindössze 3 százalék gondolja azt, hogy veszélyesen elhízott. A valóban veszélyesen túlsúlyosak 28 százaléka szerint ő normál testalkatú, vagyis nincs tisztában a saját testképével, és nem figyel fel állapotának egészségi kockázataira - közölte Bognár Ákos.

Ez világtrend - magyarázta az Image Factory munkatársa, aki figyelmeztetett: a kutatások azt mutatják, hogy 2010-re minden ötödik európai veszélyesen elhízott lesz, tíz százalékuk pedig - tehát 15 millió fő - gyermek.

A gyermekek elhízásának több oka lehet, ez korosztályonként is változik. Magyarországon nincs például átfogó program az elhízás megelőzésére, pedig a túlsúlyosság gazdasági kárt is okoz - mondta Bognár Ákos.

A túlsúly okozta egészségi problémák kezelése 5-10 milliárd eurós kárt okoz. Magyarországon az egészségügyi költségvetés több mint 2 százalékát költik erre évente.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×