eur:
389.41
usd:
361.5
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A párt- és kampányfinanszírozásban nincs konszenzus

A miniszterelnök hét pontban ismertette hétfőn a közélet megtisztítását célzó javaslatait. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: két héten belül az Országgyűlés elé terjesztik a párt- és kampányfinanszírozás módosításáról szóló javaslatot. Erről már régóta egyeztetnek a pártok, kevés sikerrel.

A kampányfinanszírozás törvényi szabályozásának módosítása rendszeresen téma a parlamenti pártok között, ám eddig konszenzus hiányában semmilyen előrelépés nem történt, hiszen a jogszabály módosításához kétharmados parlamenti többségre lenne szükség.

Szakértők már régen felhívták a figyelmet arra, hogy a jelenlegi törvény betarthatatlan, a kampányra fordított pénzek mintegy 90 százaléka illegális - vélte az InfoRádiónak adott nyilatkozatában Majtényi László volt ombusman.

Tóth Zoltán választási szakértő az InfoRádióban néhány hete úgy fogalmazott: minél előbb meg kellene alkotni Magyarországon az új párt- és kampányfinanszírozási törvényt. "A pártok nem szeretnék, hogy az emberek belelássanak a pénzügyeikbe, de ezen túl kell lépniük, mert különben tovább gyűrűznek a botrányok" - fogalmazott.

A párt és kampányfinanszírozásra jelenleg a mintegy 30 paragrafusból álló párttörvény és a választási törvény vonatkozik. Az önkormányzati választási kampány pedig teljesen szabályozatlan.

Hétpontos Fidesz-javaslat

Idén júliusban a Fidesz hétpontos javaslatot készített a párt- és kampányfinanszírozás átalakítására. Nyitrai Zsolt, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az elképzelést ismertetve elmondta: a többi között a fizetett politikai hirdetések betiltását és a kampánycsend megszüntetését kezdeményezik.

A politikus közölte: emellett egységesítenék a különböző választásokra vonatkozó szabályokat, megalkotnák a közvetlen politikai tájékoztatásról szóló törvényt, bevezetnék a kampányszámla intézményét, és megtiltanák, hogy a kormány és a kormánytagok közpénzen kampányolajnak. Ez a javaslat jelenleg az Országgyűlés előtt van, az őszi ülésszakon dönteni kell a felvetés sorsáról.

Háttéregyeztetések - konkrétumok nélkül

Az MSZP korábban úgy vélte: a Fidesz javaslata nem ad lehetőséget arra, hogy a pártok gazdálkodását és kampányfinanszírozását átláthatóbbá és nyilvánossá tegyék. Tóbiás József néhány hónapja úgy fogalmazott: a Fidesz javaslata egyszerű figyelemelterelés.

Bár az idén nyáron is folytak háttéregyeztetések, azok úgy értek véget, hogy egyik párt sem foglalt állást a konkrétumokkal kapcsolatban. A témában szervezett hivatalos ötpárti egyeztetésen sem jutottak dűlőre, így most - a kormány készülő javaslatával - vélhetően két párt és kampányfinanszírozási törvényjavaslatról szavaz majd az Országgyűlés az őszi ülésszakban.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×