eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Pünkösdi királyság volt az MSZP erősödése

A Népszabadság cikke szerint megállt az MSZP támogatottságának elmúlt hónapokban tapasztalható lassú emelkedése, sőt némileg visszájára fordult a folyamat. A Fidesz továbbra is hullámzó szakaszban van, most éppen két százalékpontnyi szimpatizánst veszített.

A Szonda Ipsos felmérése szerint a teljes népesség körében között 39-18, a biztos pártválasztók körében pedig 59-30 százalékon áll az Fidesz és az NMSZP. Mérhetővé vált a Jobbik támogatottsága is: a választókorúak 1, az aktív szavazók 2 százaléka áll a párt mögött.

A Magyar Nemzet cikke szerint rossz helyre tervezték a kormánynegyedet. Úgy tűnik, nem volt elég körültekintő a megrendelő az új kormányzati negyed helyszínének kiválasztásakor. Nem csak a tulajdonviszonyok rendezetlensége késleltetheti a beruházást, de az is, hogy a biztonsági előírások nem engedik meg az államfők, vezető diplomaták által látogatott létesítmények építését rendszeresen használt sínek közvetlen közelébe.

A kormányzati negyed építésével foglalkozó építészcsoport nem vette figyelembe azt a tényt, hogy a kormányzati negyed biztonsági szempontból olyan objektum, amelynek meg kell felelnie a NATO biztonsági előírásainak, és át kell esnie a terrorkockázati minősítő eljáráson - írja a lap.

Az Index számol be arról, hogy nem vesz részt a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál programjában az Overnight.

Kovács Gábor producer, a filmet gyártó Filmpartners és Katapult Film képviseletében a film.hu-nak elmondta: a sajtótájékoztatón látta meg, hogy az egész rendezvény az 56 csepp vérre, a Szabadság, szerelemre és a Megy a gőzősre van kihegyezve, ezért úgy döntöttek, akkor inkább nem vesznek részt az Overnighttal a programban.

Nem a Los Angeles-i vetítés lett volna az Overnight nemzetközi premierje, hiszen az nem meghívásos versenyfesztivál, ellentétben a Mannheim-Heidelbergi Nemzetközi Filmfesztivállal. Az Overnight részben a német SchmidtzKatze Filmkollektív koprodukciójában készült. A tervek szerint a film 30 kópiával indul majd a német piacon.

Késésben van az olcsóbb állam megteremtésének projektje - írja a Népszabadság. A közigazgatási reform beígért lépéseinek felén vannak túl, ám számos megszüntetésre, beolvasztásra ítélt kht. még mindig működik.

A kormányzat most először tekinti át, mi valósult meg és mi valósítható meg az egy évvel ezelőtti közigazgatási reform elképzelései közül. Kedvezőnek mondható, hogy számos terv megvalósult, ugyanakkor csúszásban van az állami vagyon egységesítése és a földhivatalok átalakítása. Az előterjesztés összesen 67 olyan feladatot sorol fel, amelyet később, további vizsgálatok után esetleg teljesen másként végeznének el, mint ahogy az eredeti tervekben szerepelt.

A Magyar Nemzet cikkében arról ír, hogy kiélezi a viszonyt a munkáltatók és a munkavállalók között a kormány azzal, hogy megváltoztatja a korkedvezményes nyugdíjba vonulás rendszerét. A reform ösztönözni kívánja, hogy kevesebben menjenek nyugdíjba, de kényszerhelyzetbe hozza a vállalkozásokat.

A cégeknek a jövő évtől 25 százalékos járulékot kell fizetniük korkedvezményes nyugdíjba vonult alkalmazottjuk után, egészen addig, amíg az illető el nem éri a tényleges nyugdíjkorhatárt.

Az Index ír arról, hogy csivava méretű és küllemű robotkutyát terveznek az amerikai hadsereg katonáinak. A kicsi kutya, azaz Little Dog nevű eszköz termete ellenére nagy rakományt is képes cipelni, tervezői szerint minden eddiginél gyorsabb és hasznosabb társ lehet a harcban.

Az eredeti fejlesztő egy sokkal nagyobb robotkutyát, a fantáziadús nevű Big Dogot, azaz nagykutyát is bemutatta, de az sokkal lomhább, és nem képes szélsőséges körülmények között úgy mozogni, mint kisebb társa.

A Világbank ismerteti a Világbank figyelmezetését. A szervezet szerint a gazdasági növekedés lassulásához vezethet térségünkben a foglalkoztatás alacsony szintje és a szakemberhiány.

A tíz új EU-tagállamról kiadott legfrissebb jelentésben a nemzetközi pénzügyi szervezet fontos feladatnak nevezi az egyre súlyosabb szakemberhiány kezelését. A szakemberhiányt súlyosbíthatja, hogy a munkanélküliek - különösen az idősebbek - képzettsége nem felel meg a cégek elvárásainak, a piacképes tudással rendelkezők pedig az utóbbi években egyre nagyobb számban vállaltak munkát a nyugat-európai országokban.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság megszüntette a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ által indított közbeszerzési eljárást, amelyen az elektronikus útdíjfizetési rendszer ellenőrzőjét választotta volna ki. Az eljárásra egyetlen szereplőt, az Állami Autópálya-kezelőt hívták meg így a cég lehetett volna a befutó. Azzal, hogy az ÁAK elveszítheti az elektronikus útdíj ellenőrzését, évi több milliárd forinttól eshet el, ez pedig felveti a cég magánosítási stratégiájának esetleges újragondolását.

A Pénzcentrum internetes lap számol be arról, hogy újra elkészült az európai online közszolgáltatások mérésével foglalkozó tanulmány, immár hetedik alkalommal.

A két legfőbb szempont, amely szerint az országokat jellemezték, az elérhető szolgáltatások részletessége és azok online elérhetőségének szintje.

A tanulmány 20 szolgáltatót vizsgált meg 31 országban. Az első helyen, a tavalyi évhez hasonlóan Ausztria végzett, majd Málta, Szlovénia, Portugália és Nagy-Britannia következik. A magyarországi helyzetről azt olvashatjuk, hogy jelenleg már számos szolgáltatás érhető el elektronikus úton, a felhasználó-központúságban ugyanakkor elég rossz eredményt ért el, a 6 százalékos szinttel csak a 28. helyre került hazánk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×