eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Orvos nélkül maradunk?

Az egészségügyi reform eddigi intézkedései összességében nem javították az állampolgárok számára az ellátás színvonalát - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Managerképző Központjának igazgatója. Szócska Miklós kiemelte: az orvostársadalom elöregedése, illetve a fiatal orvosok elvándorlási szándéka miatt egyes területeken veszélybe kerülhet az ellátás.

Az eddigi tapasztalatok alapján romlott az ellátás minősége az egészségügyi reform miatt - hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Managerképző Központjának igazgatója.

Szócska Miklós az InfoRádió Aréna című műsorában kifejtette, hogy kevesebb embert tudnak kezelni, bizonyos betegségcsoportok ellátatlanul maradnak és többen halnak meg.

Mivel a rendszernek minden elemét érintette az átalakulás, ezért nagy valószínűséggel a változtatások következménye, hogy romlott az ellátás színvonala - emelte ki az igazgató.

Mielőtt tovább folytatnák a reformokat, meg kell vizsgálni, hogy a rendszeren belül mi követelhet áldozatokat, ugyanis az egészségügyben a teljesítmény emberi életekben mérhető - mondta Szócska Miklós.

A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Managerképző Központjának igazgatója közölte, hogy a demográfiai mutatók szerint elöregedik az orvostársadalom és szűkül az utánpótlás, emiatt középtávon fenntarthatatlanná válik a jelenlegi ellátórendszer kapacitása.

A fiatal orvosok közel 70 százaléka gondolkodik azon, hogy külföldön vállaljon munkát. Ennek nemcsak a magasabb fizetés az oka, hanem a jobb szakmai lehetőségek, az igényesség és a kedvezőbb munkakörülmények - tette hozzá Szócska Miklós.

Egyes földrajzi, vagy szakmai területeken veszélybe kerülhet a hazai ellátás - hangsúlyozta az igazgató.

Kiemelte: ez a jelenség már most is látható, hiszen például patológust nem lehet találni, és a szakorvosjelöltek száz százaléka külföldön akar munkát vállalni.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×