eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Gyurcsány a magántőke korlátozásáról

A kulturális, tudományos és egészségügyi javak, az ezekhez kapcsolódó intézmények nem állhatnak kizárólag a magántőke befolyása alatt. Erről Gyurcsány Ferenc beszélt a Szociáldemokrácia a XXI. század elején című konferencián.

Ezeknek a javaknak a közszolgáltatások körében kell maradniuk, de az intézmények működésében biztosítani kell az átláthatóság, a hatékonyság elvét, azaz a magántőke korlátozott bevonása a kívánatos - közölte a miniszterelnök, szocialista pártelnök.

A piac és a tőke nem lehet a társadalom kizárólagos szervező ereje, a magánkezdeményezésektől megfosztott társadalom viszont elveszti alkalmazkodóképességét - vélekedett a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc beszélt arról is, hogy a baloldal hagyományos eszményei ma is érvényesek, és nem ért egyet a baloldal és a jobboldal összemosásával, a pártok temetésével, mert az a parlamenti demokrácia működésével szembeni fellépés táptalaja.

Hozzátette: természetes, hogy ilyen jelenségek megjelennek, mivel minden korábbinál nagyobb a kiábrándulás a hagyományos képviseleti demokráciák működéséből, a politikusokból és az intézményekből.

A miniszterelnök szerint a baloldal számára nem a liberalizmus vagy a konzervativizmus az igazi nagy ellenfél, hanem a politikai, társadalmi radikalizmus és populizmus, és a három nagy politikai irányzat pártjainak együtt kell működniük, hogy felvegyék ezzel a versenyt.

Mint mondta, az MSZP-t olyan baloldali néppártnak látja, amelyben ötvöződik az agrárszocialista, szociáldemokrata vagy éppen a polgári baloldali hagyományok sokasága.

Az MSZP elhagyta eredeti osztálypárti karakterét - folytatta -, egy sokkal inkább identitáspárti, illetve polgári néppárti karaktert öltött magára.

A kormányfő hamisnak nevezte az állítást, hogy a jóléti társadalomnak vége van. Hozzátette: csak a belső szerkezete változott meg, azaz nem védeni akarja a polgárt a versenytől, hanem felkészíteni arra és a testre szabott, jó minőségű szolgáltatások veszik át a szerepet.

Úgy vélte, ezt nagyon nehéz végigbeszélni az emberekkel, mert a történteket a jóléti társadalom lebontásaként élik meg, miközben ez nem mennyiségi változás, sokkal inkább minőségi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×