eur:
389.11
usd:
361.37
bux:
68427.9
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Sebezhető a több-biztosítós rendszer"

Az egészségbiztosítási reformról kötött koalíciós megállapodás több fontos részletkérdést megoldatlanul hagyott - mondta a GKI Egészségügyi Kutatóintézet igazgatója. Skultéty László szerint a magánbefektetőknek tudniuk kellene, hogy milyen menedzsmenti jogokat kaphatnak. Hozzátette: egy-két éven belül biztosan nem lesz számottevő minőségjavítás, eleinte csak hangulatjavító intézkedésekkel kell számolni.

Több kérdést nem tisztáztak az egészségbiztosítási reformról kötött koalíciós megállapodásban a működés és a verseny színtereit és korlátait tekintve - mondta az InfoRádiónak a GKI Egészségügyi Kutatóintézet igazgatója.

Skultéty László kiemelte: a magánbefektetőknek tudniuk kellene, hogy milyen menedzsmenti jogokat kaphatnak, ugyanis a befektetők akkor tudnak az ellátás költségein komoly mértékben megtakarítani, ha ők dönthetik el, kivel kötnek szerződést és milyen volumenre.

A választások előtti egy évben komoly helyi ellenállással találhatja magát szemben egy befektető a struktúraátalakítás kapcsán - közölte Skultéty László.

Felmerült, hogy bevezetik a biztosítotti létszámkorlátot, ám ez a választás lehetőségének korlátozását jelentené - vélekedett az igazgató.

Skultéty László szerint nem biztos, hogy javulhat az ellátás, ugyanis sok bizonytalanság van ebben a modellben.

A GKI Egészségügyi Kutatóintézet igazgatója kiemelte: az első egy-két évben a szükséges strukturális átalakításokat, szabályozatlanságokat, kapacitásszűkítéseket kell végrehajtani, ám ez lehet, hogy olyan újabb felforduláshoz vezet, mint amilyen a kórházátalakítás volt.

Ezt követően javulhat az ellátás, addig csak hangulatjavító intézkedésekre lehet számítani - tette hozzá.

Skultéty László közölte: a rendszer sebezhető, és a politika keresztbetehet a magánbefektetőknek, ha akar.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Leszúrt a forint

Leszúrt a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×