eur:
389.75
usd:
362.06
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

BKV: hamarosan behajtók kopogtathatnak a bliccelők ajtaján

A BKV-nak választ kell adnia arra a kihívásra, amit az egyéni közlekedés növekedése miatti utasszám-csökkenés, illetve Budapest városszerkezetének változása jelent. A közlekedési társaság áprilisban átalakítja a menetrendet, és felmerült, hogy ezzel járatritkításra is készül. A BKV vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a vállalat csak a tervet terjeszti majd elő, a végső szót a megrendelő, a Fővárosi Önkormányzat mondja ki. Antal Attila hozzátette: a vállalat várhatóan egy követeléskezelő cégnek adja el a be nem fizetett pótdíjak behajtását.

A BKV közszolgáltatási szerződés keretében működik, a megrendelő pedig a Fővárosi Önkormányzat, azt pedig, hogy melyik járat milyen gyakran közlekedik, minden évben felülvizsgálják - mondta a közlekedési vállalat vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Antal Attila közölte: az utasszám folyamatosan csökken, ezt a folyamatot a BKV csak lassítani tudja. Budapesten azonban ilyen szempontból még jó a helyzet, mivel a közösségi és az egyéni közlekedés aránya 60-40 százalék. Más nyugat-európai országokban inkább a közösségi közlekedés áll vesztésre.

"Nagyon nagy az emberekben az egyéni mobilitási igény, a motorizáció nő. Ebben a versenyben elég nehéz a helyzetünk" - jelentette ki a BKV vezérigazgatója.

Kihívások

A közlekedési vállalat idén a zsúfoltságcsökkentést tűzte ki célul, a járatok kihasználtsága mindenütt 90 százalék alá került - mondta Antal Attila.

A vezérigazgató hozzáfűzte: a BKV-nak reagálnia kell a főváros szerkezetének változására, hiszen a jelenlegi járatstruktúra még akkor alakult ki, amikor még teljesen más volt az ipari berendezkedés Budapesten, nem volt ennyi lakópark vagy iskola.

A bliccelők nem menekülnek


A BKV vizsgálja annak lehetőségét, hogyan, milyen feltételek mellett adhatná el egy követeléskezelő cégnek a vitatott pótdíjak - amelyek összege 10 milliárdos nagyságrendű - behajtásának jogát - mondta a vállalat vezérigazgatója.

Antal Attila közölte: a követelésekkel a BKV korábbi vezetése nem tudott mit kezdeni, az ezekről szóló dokumentumok az irattárba kerültek, nemrég azonban újra elővették őket.

Hozzátette: a jelenleg kiszabott pótdíjakat egy ügyvédi iroda hajtja be, azt a céget pedig, amelyek korábban felhalmozódott követeléseket kezeli majd, közbeszerzési eljárás során választják ki.

A BKV vezérigazgatója elmondta: a vállalatnak a büntetésekről jegyzőkönyv áll rendelkezésére, amelyben az utas elismeri, hogy jegy nélkül utazott, a bediktált címek és nevek azonban nem mindig pontosak.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×