eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A táblabíróság szerint nem tartható népszavazás a kórházról Hevesben

Nem bocsátható népszavazásra a Fidesznek az egri Heves Megyei Markhot Ferenc Kórház funkcionális privatizációját megakadályozni szándékozó kérdése; a Budapesti Ítélőtáblának, a Heves Megyei Bíróság ítéletét megtartó döntéséről csütörtökön tájékoztatott a Heves Megyei Választási Iroda vezetője.

A táblabíróság megállapította, hogy a Heves Megyei Bíróság döntése választási ügyben hozott határozatnak minősül. Ez azt jelenti, hogy a választási eljárásról szóló törvény szerint a megyei döntés ellen további jogorvoslatnak helye nincs - ismertette a végzést Benkár József.

A döntés nem jogerős, ellene a Legfelsőbb Bíróságnál lehet fellebbezni - tette hozzá.

"Elutasítja-e ön, hogy a Markhot Ferenc Megyei Kórház működtetése kikerüljön nem önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság kezébe" - a választási iroda vezetője, a megye főjegyzője korábban hitelesítette a Fidesz népszavazási kérdését, ám a határozatot bíróságon támadta meg két magánszemély.

A Heves Megyei Bíróság ezt követő, nem jogerős ítéletében a panaszosoknak adott igazat. Eszerint a kérdés nem válaszolható meg egyértelműen, és azért is népszavazási tilalom alá esik, mert érinti az önkormányzat költségvetését - indokolt a bíróság.

A döntés ellen - amely megsemmisítette a főjegyzőnek az aláírásgyűjtő ívek hitelesítéséről szóló határozatát - fellebbezést nyújtottak be a kezdeményezők. Ezt a keresetet utasította most el az ítélőtábla.

Benkár József főjegyző korábban az MTI-nek elmondta: tudomása szerint egy megyére kiterjedő népszavazás még soha nem volt Magyarországon. Ugyancsak érdekessége volna a referendumnak, hogy az Egerben működő kórház jövőjéről nem szavazhatnának az egriek, mert az intézményt a megyegyűlés tartja fenn.

Tatár László, a népszavazás egyik kezdeményezője, a megyegyűlés Fidesz-frakciójának vezetője a hírre reagálva az MTI-nek azt mondta, hogy egyelőre jogi szakértők vizsgálják a bírósági döntést.

Álláspontjuk függvényében döntenek arról, hogy fellebbeznek-e az ítélőtábla határozata ellen - közölte a politikus. A népszavazás kiírásához egyébként 40 ezer aláírást kellene összegyűjtenie a Fidesznek a megyében.

Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×